Vabljeni na pastoralni tečaj v Zavod sv. Stanislava v Šentvid nad Ljubljano, ki bo v sredo, 9. septembra z začetkom ob 9.00. Letošnji pastoralni tečaj bo potekal pod naslovom Kaj je korona prinesla in kaj odnesla? Korona je statistično gledano prinesla neke premike, ki jih nismo načrtovali, ki jih nismo niti pričakovali. Rezultati pa preprosto kažejo, da so se zgodili (premiki). Moja osebna izkušnja je, da so se zgodile stvari, za katere smo včasih ugibali ali se celo pogovarjali, da bi lahko poskusili, da vidimo in … In zdaj smo bili čez noč potisnjeni, da naredimo ta korak.

V prvem delu pastoralnega tečaja bo dr. Vinko Potočnik naredil “povzetek” svojih anket: kako smo duhovniki, redovniki in laiki “preživeli” prvi val koronavirusa.

Moramo priznati, da nam je “korona” spremenila “pogled”. Nekaj, kar je bilo še včeraj odsvetovano, smo čez noč začeli “spodbujati”. Te izkušnje, tako od doma, kot iz tujine, bo v nadaljevanju z nami delil dr. Andrej Šegula.

O konkretnih korakih bi lahko spregovoril kdorkoli izmed nas, ki se je znašel na svoj način. V nadaljevanju bodo na to “konkretizacijo” spregovorili: predavatelja in par gostov, ki so se v času prvega vala epidemije posebej trudili na področju oznanjevanja in kateheze.

Morda bomo malo pogledali tudi preko meje in videli, kakšne “niti” so vleki drugod, vsekakor pa ohranimo spomin (tisto pozitivno, kar nam je korona prinesla na področju pastorale in kateheze) in z odprtostjo zrimo v prihodnost. Tomas Halik je ob tej izkušnji zapisal: Pandemija je “znamenje časa” za Cerkev. Povabljena je, da izstopi iz duhovne “zaprtosti”. Prihodnost vidi v še večji odprtosti svetu in dialogu s sodobno družbo, kulturo, svetom.

V zadnjem delu tečaja bo eksorcist Janez Kavčič predstavil obrednik o eksorcizmu in njegovo uporabnost. Vabljeni!

 

Igor Dolinšek, voditelj PS