Petkov postni dar:

Sodelavci Slovenske karitas in Pastoralne službe ljubljanske nadškofije vabimo vse, da bi vsak petek v postu živeli preprosto in solidarno, se odpovedali vsem nepotrebnim stvarem in dan preživeli skromno, recimo le ob kruhu in vodi. S tem, ko se odpovemo gledanju televizije, brskanju po računalniku in pogovarjanju po telefonu … lahko ta čas podarimo nekomu, ki mu v vsakdanjem življenju posvečamo premalo pozornosti, to je lahko žena, mož, otrok, starši, sorodnik, sosed ali pa bolnik oziroma starejši človek v naši okolici. Ta dan si vzamemo čas za naše bližnje. Lahko jih obiščemo, pomagamo pospraviti stanovanje, prinesemo potrebne stvari iz trgovine, pomagamo v gospodinjstvu …
Karitas nas vabi, da se vsak petek v postnem času odpovemo dobri hrani, tudi brezmesni in tako dan preživimo skromno kot npr. ob kruhu in vodi ali podobno. S tem, ko se odpovemo raznim dobrotam, lahko privarčujemo nekaj denarja, vsaj za eno dobro kosilo, ki stane približno 5 evrov. Ta denar pa lahko darujemo za tiste ljudi, ki so v stiski, ki nimajo dovolj sredstev za preživetje, ki so ostali brez doma. Pomislimo tudi na številne ljudi po svetu, ki nimajo čiste vode, elektrike ali dostopa do zdravnika.

Postni koledar za otroke:

Letos smo pripravili Postni koledar 2012 “Živi preprosto in solidarno” za otroke in mladostnike v slovenskih župnijah. Vsak dan postnega časa nas bo čakala naloga v dobrih delih, odpovedi ali razmišljanju o ljudeh v stiskih doma ali širom po svetu. Vsako naše dejanje nas bo tako povezovalo s sovrstniki celega sveta. Za opravljeno nalogo bomo zbirali kapljice vode in dele kruha, s katerimi bomo simbolično »mesili in pekli« kruh dobrih dejanj. Vabimo vas, da ta »kruh« (plakat s kruhom in kapljico) na Veliki četrtek otroci prinesejo v cerkev in ga položijo na »oltar Jezusove zadnje večerje«. Z opravljanjem nalog se bomo povezali z Jezusovim darovanjem v evharistiji in mu pomagali nositi križ.  V dneh pred začetkom posta bodo kateheti prejeli gradivo, s katerim bodo lahko nagovorili otroke in mlade, da se pridružijo zbiranju dobrih del in jim preko različnih filmov in PPT predstavitev prikazali življenje njihovih sovrstnikov ter tako podkrepili in še bolj motivirali otroke k opravljanju dobrih del. Poleg gradiva bodo tudi nadaljnja navodila.

Postni koledar za otroke:

Postni koledar PDF

Postni koledar – dobra dela

Petkov postni dar:

Plakat PDF

Knjižica PDF

Nalepke za plakat