Letošnji Pastoralni tečaj (2020) je imel naslov »Kaj nam je koronavirus odnesel in kaj prinesel?«

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano se nas je zbralo okrog 80, kjer smo ob upoštevanju zaščitnih ukrepov prisluhnili predavanjem.

Po nagovoru msgr. Stanislava Zoreta nas je dr. Vinko Potočnik seznanil z izsledki ankete o tem, kako so duhovniki, redovniki, redovnice in laiki preživeli prvi val koronavirusa. Pokazalo se je, da so respondenti v času korone več molili, razmišljali o veri, spremljali verske oddaje, brali verski tisk … Opazni so rahli zamiki v bolj osebno/zasebno vernost (»kriza religije«). Mnogi »kulturni« verniki (obrobni, oddaljeni) postajajo »virtualna cerkev«. Potočnik meni, da se bo v Cerkvi na Slovenskem v naslednjih petih letih zgodilo skoraj vse tisto, kar bi se sicer zgodilo v naslednjih dvajsetih letih. Hitro bo odmiralo in propadalo vse, kar je slabo.

Izkušnje tako od doma kot iz tujine je v nadaljevanju tečaja predstavil dr. Andrej Šegula. Zavzel se je za vzpostavitev osrednjega internetnega portala Cerkve na Slovenskem.

O konkretnih korakih na področju oznanjevanja in kateheze sta v nadaljevanju spregovorila s. Magda Burger (sodelavka Slovenskega katehetskega urada) in Mitja Markovič (župnik župnije Videm ob Savi), ki sta se v času prvega vala epidemije posebej trudila na tem področju in bosta nadaljevala s tem tudi v prihodnje.

Sledila je okrogla miza z vsemi štirimi predavatelji, ki jo je vodil Igor Dolinšek, nato pa še kratka predstavitev novega obrednika Eksorcizem, ki jo je imel eksorcist koprske škofije Janez Kavčič.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše