• 08. 02. 2024

  Umetniki za karitas

  Trdno sem prepričan, da bo tudi umetnost, če bo zvesta svoji prvinski poklicanosti, z vsem, kar bo ustvarila, povezovala ljudi, jim odpirala oči, ušesa in srca za brate in sestre, ter pomagala k oblikovanju ene same družine Božjih otrok.

 • 05. 02. 2024

  Napovednik za mesec februar

  Zakorakali smo v najkrašji mesec, četudi je le-ta, zaradi prestopnega leta, letos en dan daljši. V februarju, ko s pepelnico, 14. februarja, začenjamo postni čas, imamo tako samo dva praznika. V četrtek, 22. februarja, praznujemo praznik sedeža apostola Petra, dva dni kasneje, v soboto, 24. februarja, pa god sv. Matije, apostola.

 • 02. 02. 2024

  Dan posvečenega življenja

  Da bi spet zažareli v pristnem preroštvu, se moramo vprašati, če ni potrebno očistiti naša srca, naš razum, naše odnose. Ali obstaja nevarnost, da bi očetovstvo, materinstvo, ženskost in moškost živeli na dvoumen način – mislim znotraj naših skupnosti? Ali ob različnih nazivih, s katerimi nagovarjamo drug drugega in s katerimi nas nagovarjajo ljudje, ostaja v naših srcih in v naših odnosih prostor za očete in za matere? Nikoli ne bom pozabil neke redovnice, ki je z veliko preprostostjo in z veliko modrostjo ugotovila tole: »Pri nas imamo vedno več strokovnjakov, za različna področja: manjkajo pa nam matere!«

 • 20. 01. 2024

  Nagovor nadškofa Stanislava Zoreta OFM pri maši za katoliške novinarje

  V imenu Cerkve v Sloveniji se vam zahvaljujem za delo, ki ga opravljate na področju katoliških medijev. Vaše delo je nadvse pomembno. Rad bi, da se tega vedno zavedate. Verjamem namreč, da je tudi v vas, tako kot v vseh ljudeh, navzoča želja, da bi nagovarjali čim več ljudi, pa tudi, da bi vas čim več ljudi videlo, bralo, občudovalo. S to željo seveda ni nič narobe. Nasprotno. Spodbuja nas, da darove, ki jih imamo, zlasti dar besede, ki je za delavce v medijih prvo in glavno sredstvo sporočanja, razvijamo in podarjamo.

 • 19. 01. 2024

  Pismo podpore Svetopisemskemu maratonu

  Pustimo se mu prepričati, da nas ni zapustil in da nas ima rad. Verjemimo njegovi besedi, izraženi v 139 psalmu, ki je geslo letošnjega Svetopisemskega maratona: »Zadaj in spredaj me obdajaš in name polagaš svojo roko. Prečudovito je zame spoznanje, previsoko je, ne morem ga doseči … vodi me po večni poti.«

 • 08. 01. 2024

  Diakonsko posvečenje in podelitev službe

  Dragi bratje in sestre. Vas pa prosim, da Roka in Matjaža, pa tudi vse diakone, duhovnike in škofe spremljate in podpirate s svojo molitvijo. Prosim vas, da se odločite, da boste izmolili dobre duhovnike in dobre škofe. Pa tudi sam vam obljubim zase in za naše duhovnike, da bomo molili za vas in vas s svojo nebogljenostjo spodbujali, da se boste veselili svojega Božjega otroštva in ga razodevali svetu.

 • 06. 01. 2024

  Otvoritev razstave: dr. Andrej Karlin in dr. Vekoslav Grmič

  Nadškofijski arhiv Ljubljana, Teološka fakulteta UL in Nadškofijski arhiv Maribor vabimo na otvoritev razstave ob stoletnici imenovanja dr. Andreja Karlina za lavantinskega škofa in stoletnici rojstva mariborskega pomožnega škofa dr. Vekoslava Grmiča.

 • 04. 01. 2024

  Napovednik za mesec januar

  Polni zagona in pod vtisom taizejskega romanja, ki je v zadnjih dneh preteklega leta potekalo v Ljubljani, smo vstopili v novo leto 2024. Naj bo polno Božjega blagoslova in Gospodove bližine.

 • 28. 12. 2023

  Pozdrav romarjev na taizejskem srečanju v Ljubljani

  Želim vam, da bi bili v teh dneh v Ljubljani globoko obogateni z doživetjem Božje bližine in s spoznanjem, kako je dobro in prijetno, če bratje in sestre živijo skupaj.

 • 25. 12. 2023

  Nagovor nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM na polnočnico

  Dragi bratje in sestre. Tudi sebi in vam želim, da bi v teh božičnih dneh dali iz srca številke in denarnice, ter jih odprli za zvezde in angele. Tako bomo spoznali, da se Božja veličina razodeva v majhnosti in Božja moč v nemoči. Spoznali bomo veličino ponižnosti, v katero se odene Božja neskončnost in stopili bomo na pot odrešenja.

 • 24. 12. 2023

  Božično voščilo nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM

  Vam in sebi želim, da bi znali Boga srečati v ljudeh, ki so lačni, ki so žejni, ki so preganjani, ki so bolni, ki so žalostni – skratka v ljudeh, ki stojijo ob naši poti in beračijo za malo spoštovanja, za drobno prgišče topline. In če nam to uspe, če ne gremo mimo, ampak srečamo človeka in njegovo stisko, se zgodi rojstvo – Bog je tukaj.

 • 23. 12. 2023

  Slovesnosti ljubljanskih škofov ob božičnih praznikih 2023

  Seznam slovesnosti, ki jih bodo ob božičnih praznikih vodili nadškof msgr. Stanislav Zore OFM in pomožna škofa msgr. dr. Anton Jamnik ter msgr. dr. Franc Šuštar