Msgr. Stanislav Zore OFM

Nadškof msgr. Stanislav Zore OFM se je rodil 7. septembra 1958 v vasi Znojile, župnija Sela pri Kamniku. Prve štiri razrede osnove šole je obiskoval v podružnični šoli na Selih, osemletko pa je dokončal v Kamniku ter se vpisal na gimnazijo v Kamniku. Leta 1974 je stopil v Serafinski kolegij v Kamniku. Po maturi leta 1977 je šel v noviciat na Kostanjevici v Novi Gorici in naslednje leto naredil neslovesne zaobljube. Istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Od leta 1980 je služil vojaški rok v Koprivnici in Varaždinu, nato pa nadaljeval študij teologije, kjer je leta 1984 diplomiral. Tega leta je tudi naredil slovesne zaobljube. Leto pozneje, 29. junija 1985 je prejel mašniško posvečenje.

Po novi maši je opravljal kaplansko službo najprej v župniji svetega Frančiška v Šiški, potem pa še na več mestih. Večkrat je bil hišni predstojnik. Bil je definitor province, provincialni vikar in dva mandata provincialni minister Slovenske frančiškanske province sv. Križa. Dvakrat je bil magister novincev in magister bratov z začasnimi zaobljubami. Bil je tajnik provincialnega tajništva za vzgojo in študij. Bil je predsednik Južnoslovanske konference provincialnih ministrov OFM in član operativnega odbora Zveze manjših bratov Evrope. En mandat je bil tudi član zbora svetovalcev koprske škofije. Dvakrat je bil predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije.

Sveti oče Frančišek je na god sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra 2014, Stanislava Zoreta imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita.
Škofovsko posvečenje je prejel na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, 23. novembra 2014, v ljubljanski stolnici. S prejemom škofovskega posvečenja in umestitvijo je nadškof Zore uradno prevzel Nadškofijo Ljubljana.
Msgr. Stanislav Zore OFM je 36. rezidencialni ljubljanski škof.

Imenovan za ljubljanskega nadškofa metropolita: 4. oktober 2014

Škofovsko posvečenje in prevzem nadškofije: 23. november 2014

Škofovsko geslo: “Veselite se v Gospodu.” (Flp 4,4)

Grb nadškofa msgr. Stanislava Zoreta OFM

Grb ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta je upodobljen na poznogotskem ščitu španske oblike in je deljen, precedenčno prvo polje pa sekano.  Na prvem, modrem polju,  je osemžarna zlata (rumena) zvezda, na drugem – rdečem je zelena odrezana vejica s tremi zelenimi lipovimi listi in na precedenčno tretjem – srebrnem (belem) polju t. i. Frančiškov grb – ob vznožju črnega latinskega križa na belem oblaku prekrižani stigmatizirani roki Kristusa in sv. Frančiška.

Simboliko treh znamenj lahko razložimo tudi tako: zvezda na modrem polju predstavlja Marijo, zvezdo nove evangelizacije, vejica z lipovimi listi predstavlja slovenski simbol in spominja na njegovo domačijo v Znojilah, kjer se po domače reče »pri Zalipnikovih«, frančiškanski simbol v spodnji polovici pa predstavlja redovniško vejo, iz katere novi nadškof prihaja. Vse tri barve –bela, modra, rdeča – pa aludirajo tudi na slovenske narodne barve.