V soboto po prazniku sv. Petra in Pavla se v Bogoslovno semenišče v Ljubljani na povabilo ljubljanskega nadškofa tradicionalno vrnejo duhovniki, ki praznujejo okrogle obletnice mašniških posvečenj.
Dopoldne 6. julija 2024 je pesem Zlatomašnik bod’ pozdravljen s kora semeniške kapele uvedla v zahvalno sveto mašo letošnje jubilante. Somaševanje je vodil nadškof msgr. Stanislav Zore, ki zbrane spomnil na njihove začetke s pesemijo Novomašnik bod’ podravljen, v teh dneh pa slišijo Zlatomašnik bod’ pozdravljen. Nekatere besede v pesmi se spremijo, a vsebina in poudarki ostanjo isti. Kličejo blagoslov in hvaležnost za duhovniško poslanstvo in tudi to srečanje je polno hvaležnosti.
Zbrali so se biseromašniki, zlatomašniki, jubilantje, ki praznujejo 40 let, in srebrnomašniki, tako škofijski kot tudi redovni duhovniki, od blizu in daleč – od najdlje je prišel misijonar, ki deluje na Madagaskarju. Dva letošnja najstarejša jubilanta, p. Polikarp in p. Bernardin, pa sta, tako verujemo, slovesnost že spremljala z večnosti.
V pridigi se je gospod nadškof navezal na dnevni evangelij, ko je Jezus svojim učencem odgovoril z vprašanjem, če morejo žalovati svatje, dokler je ženin pri njih. Vsak duhovnik namreč doživlja trenutke, ko ženina Jezusa čuti ob sebi, se z njim veseli, in trenutke, ko ga ne občuti. To je zakonitost hoje za Jezusom – včasih smo mu bližje, drugič se oddaljimo. Duhovnik je poklican hoditi za Jezusom. Sledi Jezusovemu povabilu: “Hodi za menoj”. To povabilo duhovnika vabi v praznovanje, vabi pa ga tudi v darovanje. Zgled darovanja je Jezus sam, saj se je iz svoje ljubezni daroval za nas do konca. Ljubiti do konca, pomeni ljubiti na križu. Duhovnika Jezus kliče ne le k hoji za njim, ampak da tudi ljubi z njim.
Razmišljanje je nadškof Stanislav zaključil z zahvalo, da vsak od letošnjih jubilantov po svojih človeških močeh hodi za Jezusom v zvestobi, včasih tudi v boju za zvestobo. Gospod namreč ve, kakšni smo, saj nas je ustvaril. Ob koncu pa je Gospoda prosil za blagoslov, trdno zdravje in pogum jubilantov, da bodo znali svoje preizkušnje vedno polagati na oltar.
Po sveti maši se je srečanje nadaljevalo z bratskim druženjem in okrepčilom v semeniški obednici.
Foto: Nadškofija Ljubljana

Objavljeno 06. 07. 2024

Podobni prispevki