Mesec julij, mesec dopustov in počitnic. Ter oddiha. To se pozna tudi v našem koledarju, saj je v tem mesecu, razumljivo, manj dogodkov. Je pa kar nekaj praznikov pred nami, pa se najprej posvetimo le-tem.

 

V sredo 5. julija, godujeta sv. Ciril in Metod, ki sta sozavetnika Evrope. V torek, 11. julija goduje še zavetnik Evrope, sv. Benedikt. V drugi polovici julija praznujemo praznik Marije Magdalene, natančneje v soboto, 22. julija. Ob koncu meseca, v torek, 25. julija pa obhajamo še god sv. Jakoba starejšega, ki je bil apostol.

 

Sedaj pa k dogodokov. Mladi iz Katoliške mladine se že mudijo v Taizeju, kjer bodo v molitvi in ekumenski zbranosti vztrajali do nedelje, 9. julija. Ignacijev dom duhovnosti vabi na osemdnevne duhovne vaje v tišini, ki bodo potekale od sobote, 8. julija, do nedelje, 16. julija.

 

Bazilika, ki je del samostana v Stični, je bila posvečena 8. julija, zato se bomo ta dan spomnili posvetitve naše bazilike, ki je bila za to razglašena 1936.

 

V petek, 14. julija, vabimo k molitvi v baziliko Marije Pomagaj na Brezje, vse bolnike z rakom. Molitev rožnega venca se začne 18.30 in se nadaljuje s sveto mašo.

 

V sredo 19. julija, bo na Gori nad Sodražico ob 188. obletnici rojstva Božje služabnice Magdalene Gornik, ob 16. uri molitvena ura, ob 17. uri pa slovesna sveta maša.

 

Na pobudo papeža Frančiška bomo tudi letos obeležili svetovni dan starih staršev in ostarelih. Letos bo to v nedeljo, 23. julija, pod geslom: »Njegovo usmiljenje traja iz roda v rod« (Lk 1,50). Ta tan bo v Sloveniji tudi Krištofova nedelja, z nabirko za naše misijonarje in blagoslovi vozil. Ob godu Ane in Joahima, na Brezjah vabijo na romanje zakonskih jubilantov in sicer tudi v nedeljo, 23. julija, ob 10. uri. Kateheti in katehistinje pa se bodo zbrali na duhovnih vajah, ki bodo potekale od ponedeljka 24. julija, do četrtka, 27. julija, na Bledu v Marijinem domu.

 

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter na Youtubu kanalu Nadškofije Ljubljana.

Objavljeno 03. 07. 2023

Podobni prispevki