Loading Dogodki

Papež Frančišek je leta 2021 določil, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot svetovni dan starih staršev in ostarelih. Ta nedelja je blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Letos bo to v nedeljo, 23. julija 2023, pod geslom: »Njegovo usmiljenje traja iz roda v rod« (Lk 1,50).

S tem se zelo očitno navezuje na Svetovni dan mladih, ki se bo začel nekaj dni kasneje v Lizboni in ima za geslo »Marija je vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39). Ko mlada Marija obišče svojo ostarelo sestrično Elizabeto, v svojem magnifikatu na ves glas oznanja moč zaveze med mladimi in ostarelimi.

Ob svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih bo papež Frančišek v baziliki svetega Petra vodil evharistično bogoslužje. Sveti oče vabi župnije, škofije, združenja in cerkvene skupnosti po vsem svetu, naj ta dan obhajajo v svojem pastoralnem okviru.

Mag. Luka Mavrič,
tajnik UD SŠK


Poslanica svetega očeta za 3. svetovni dan starih staršev in ostarelih


Molitev za 3. svetovni dan starih staršev in ostarelih

Devica Marija,
Mati vere in upanja,
zgled za to človeštvo, ki ga je ukleščila brezbrižnost,
naredi me razpoložljivega, kot si ti,
da sprejmem Božjo voljo,
da bi poveličeval in hvalil Njegovo usmiljenje.
Marija, Mati kreposti,
ti, ki poznaš moje srce,
ne dopusti, da bi obupal.
Z zaupanjem izročam svoje življenje v tvoje roke.
Ozdravi moje rane.
Naj me Tvoja nežnost spremlja na moji poti.
Tvoja navzočnost, Mati ljubezni
nam prinaša veselje,
ko vidimo svoje družine združene.
Pomagaj mi prenašati nežnost in ljubezen Boga
vnukom in mladim,
da bi poleg molitve zanje
lahko tudi molil z njimi.
Marija, izprosi zame dar Svetega Duha:
podpiraj mojo šibkost;
vdihni v moje srce tolažbo
da bom lahko med mladimi pustil sledi vere,
pričevanje o lepoti življenja,
spoznanje, da ima življenje svojo mejo,
onkraj katere nas čaka Očetov objem.
Amen.


Pastoralna gradiva za svetovni dan starih staršev in ostarelih

OBISKOVANJE OSTARELIH, KI SO OSAMLJENI

· Da bi sporočilo bližine in tolažbe na ta svetovni dan prišlo do vseh – tudi do tistih, ki so najbolj odmaknjeni – prosímo ljudi, naj v svoji skupnosti obiščejo stare starše in ostarele, ki živijo sami, ter jim prenesejo sporočilo svetega očeta.

· Obisk je oprijemljivo znamenje pomoči Cerkve, s katerim poudarimo, da so starejši – tudi najbolj osamljeni – v središču naših občestev.

· Obisk je osebna izbira, da vstanemo in se v naglici odpravimo k drugim (prim. Lk 1,39), tako kot je to storila Marija, ko je obiskala svojo ostarelo sestrično Elizabeto.

· Obisk je lahko priložnost, da prinesete darilo, na primer rožo, skupaj preberete poslanico in zmolite molitev ob svetovnem dnevu.

· Obisk ostarelega je eden od načinov za pridobitev popolnega odpustka, podeljenega ob tem svetovnem dnevu.

· Sporočilo o svetovnem dnevu lahko razširite tako, da na družbenih omrežjih objavite fotografije obiskov z oznako #ElderlyAndGrandparents.


PRIPRAVLJANJE SVETOVNEGA DNE Z OSTARELIMI

· Starejši so glavna ciljna skupina dejavnosti tega dneva. Sporočilo svetega očeta je namenjeno njim.

· Pomembno je zagotoviti, da se čim več starejših osebno udeleži nedeljskega bogoslužja, ki se bo obhajalo ob tem svetovnem dnevu.

· Po pandemiji je v mnogih okoljih padlo število starejših udeležencev pri nedeljski sveti maši. Svetovni dan je lahko priložnost, da starejšim pomagamo, da znova pridobijo navado osebne udeležbe pri sveti maši.

· Ostarele iz župnije ali cerkvene skupine lahko povabite k skupnemu premišljevanju o papeževi poslanici za svetovni dan. Natisnjeno različico lahko razdelite vsem navzočim.

· Starejše ljudi lahko povabite, da se v molitvi spomnijo mladih, še posebej tistih, ki se bodo udeležili SDM v Lizboni in molijo za uspešen potek tega srečanja.

· Z obiski starejših lahko besedilo poslanice pride tudi do tistih, ki se ne morejo udeležiti srečanj.

· Vsi stari starši in ostareli, ki se bodo udeležili srečanj ob svetovnem dnevu, lahko prejmejo posebno nalogo, da molijo po molitvenih namenih svetega očeta ter po posebnih namenih domačega občestva.


PRIPRAVLJANJE SVETOVNEGA DNE Z MLADIMI

· Nekaj tednov pred svetovnim dnevom lahko skličete mlade iz svoje skupnosti, da jim vse pojasnite in poskrbite, da bodo z obiski dosegli čim več ostarelih.

· Mlade, ki se bodo udeležili SDM v Lizboni – ali bodo SDM praznovali v kakšni drugi obliki – lahko povabite, da pred odhodom obiščejo kakšno osamljeno starejšo osebo.

· Mladi lahko organizirajo kampanje na družabnih omrežjih za širjenje informacij o svetovnem dnevu z uporabo oznake #ElderlyAndGrandparents.


POPOLNI ODPUSTEK

· Apostolska penitencierija je objavila odlok o popolnem odpustku ob svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih.

· Ostareli lahko prejmejo odpustek z udeležbo pri eni od maš, ki se bodo praznovale ob tem svetovnem dnevu.

· Glede na to, da nekateri starejši zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo osebno obiskovati maš, se odpustek podeli tudi tistim, ki se bodo maše udeležili preko televizije, radia ali interneta.

· Odpustek se podeli tudi vsem, ki ob tem svetovnem dnevu opravijo kakšno ‘delo usmiljenja’ in obiščejo ostarelo osebo.


PREDLOGI ZA BOGOSLUŽJE

· Ena od svetih maš v nedeljo, ko praznujemo svetovni dan starih staršev in starejših naj bo posvečena praznovanju tega svetovnega dne s starimi starši in starejših v župniji ali skupnosti.

· Da bi spodbudili prisotnost ostarelih pri maši, se lahko v organizacijo prevoza za tiste, ki tja ne morejo priti sami vključijo drugi člani občestva.

· Med praznovanjem lahko mladi iz župnije ali skupnosti predstavijo sporočilo svetega očeta starim staršem in starejšim.

· Na svetovni dan starih staršev in starejših ter v dneh neposredno pred in po tem dnevu, lahko v bolnišnicah in domovih za ostarele organizirate bogoslužna praznovanja tega svetovnega dne. Kjer je to mogoče in v skladu z zdravstvenimi predpisi, naj se vključijo člani župnije, da bodo maše lahko primerno oblikovane.

· Nabirka od maš za ta svetovni dan je lahko namenjena podpori projektom za pomoč revnim ostarelim v skupnosti.


PREDLOGI ZA PROŠNJE VERNIKOV IN ZA SPOMIN NA VSE OSTARELE, KI SO UMRLI V PANDEMIJI

· Za ostarele, da bi znali biti pričevalci Gospodove milosti, ki se razteza iz roda v rod. Molimo.

· Za mlade, da se bodo »hitro« odpravili na pot srečanja s starejšimi in jim tako pokazali Gospodovo nežnost. Naj svet napolni prekipevajoča radost novega objema med mladimi in starimi. Molimo.

· Za stare starše, da bi znali modro spremljati svoje družine in prenašati zaklad vere svojim vnukom in mlajšim generacijam. Molimo.

· Da nobena starejša oseba ne bi bila več zavržena ali zapuščena, da bi osamljeni prejeli tolažbo in bolni ozdravljenje. Da bi Cerkev znala pokazati bližino in usmiljenje do najšibkejših ostarelih. Molimo.

· Da bi Cerke, kjerkoli danes obhaja ta svetovni dan, vedno bolj kazala dobrodošlico do starih staršev in starejših, ter za papeža Frančiška, naj Gospod blagoslovi in ohranja njegovo službo. Molimo.

· Da bi stari starši znali v ponižnosti in modrosti s čudenjem gledati svoje vnuke, jim prisluhniti in stati ob strani kot »učitelji življenja«. Molimo.


SKLEPNI BLAGOSLOV

Blagoslov dolgega življenja

Bog usmiljenja,
ki si svoje otroke obdaril z dolgim življenjem,
nakloni jim svoj blagoslov;
naj čutijo lepoto in moč tvoje navzočnosti.
Ko gledajo v preteklost,
naj se veselo zahvaljujejo za tvojo milost,
ko gledajo v prihodnost,
naj vztrajajo v upanju, ki ne mine.
Tebi naj bo slava in čast na veke vekov.

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!