Foto: arhiv Skupnosti katoliške mladine

“Redno pastoralo mora bolj poživljati ogenj Svetega Duha, da bi se vnela srca vernikov, ki redno obiskujejo skupnost ter se zbirajo na Gospodov dan, da bi se nahranili z Njegovo Besedo ter s kruhom večnega življenja.” (papež Benedikt XVI.) Tudi na spletni strani Nadškofije Ljubljana se lahko seznanite kakšne so pastoralne usmeritve nadškofije ter na katere urade se lahko obrnete pri najrazličnejših pastoralnih vprašanjih.

Prvi odgovorni za pastoralo v posamezni škofiji je krajevni škof, pri tem pa mu, pomaga Škofijski pastoralni svet. O pomembnosti le-tega si lahko preberete, prav tako pa preverite, kdo so aktualni člani.

Pastoralno delo usmerja Pastoralna služba Nadškofije Ljubljana, v okviru nje Tajništvo pastoralne službe, ki ima, tako kot ostali pastoralni in drugi uradi, svojo posebno spletno stran. Uradi želijo zajeti posamezne skupine vernikov in vedno znova odgovarjati na pastoralne potrebe. Urad za laike pripravlja različna izobraževanja, npr. dvakrat letno po dve srečanji za člane župnijskih pastoralnih svetov, vsak teden pripravijo e-novice, na katere se lahko naročite na: [email protected]. Aktivni so tudi na družbenem omrežju Facebook. Urad za družino, v okviru katerega deluje družinski center Betanija, prav tako pripravlja različna srečanja in gradiva, vsako leto tako izdajo priročnik za delo z zakonskimi skupinami. Posebej pa gre izpostaviti sodelovanje pri vsakoletnem tednu družine. Tudi njih lahko po novem najdete na Facebooku. Na vprašanja povezana s katehezo, predvsem osnovnošolsko, odgovarja Škofijski katehetski urad.

Ker smo v pričakovanju sinode mladih, ki jo je sklical papež Frančišek in bo potekala letos jeseni, je potrebno posebej izpostaviti službe, ki se ukvarjajo s pastoralo mladih. Če boste kliknili na podzavihek “mladinska pastorala”, boste preusmerjeni na spletno stran Skupnosti katoliške mladine. Skupnost katoliške mladine izvaja narodne programe za mlade; njihovi najbolj znani programi so Stična mladih, Slovenska šola za animatorje, Kaprije – poletni duhovni oddih, Taizé, Svetovni dan mladih, Evropsko srečanje mladih ter program Mala občestva. Pripravljajo tudi duhovne vaje za birmance in srečanja mladih Ljubljana skupaj. Prisotni so na družbenih omrežjih: Facebook, Twitter in Instagram. V sodelovanju z Unipas vodijo tudi dejavnosti za študente v Ljubljanski nadškofiji; najbolj odmeven projekt so gotovo že tradicionalni Nikodemovi večeri.

Vabljeni, da spremljate novosti na naši spletni strani, sledite pa nam lahko na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Svoje pobude in želje lahko sporočite na: [email protected].

Foto: arhiv Skupnosti katoliške mladine

Objavljeno 24. 04. 2018

Podobni prispevki