V mesecu aprilu zaključujemo s postom in radostno vstopamo v velikonočni čas. Prvi polni pomladni mesec prinaša novo življenje, ne le v naravo, pač pa tudi v naša odrešena srca. Vabimo vas na nekaj dogodkov tega meseca.

Na povezavi lahko preverite, kje bodo ljubljanski škofje obhajali velikonočna bogoslužja. Na četrtek, 6. aprila, vstopamo v obhajanje velikonočnega tridnevja. Ljubljanski nadškof metropolit, bo daroval krizmeno mašo v stolnici sv. Nikolaja ob 9. uri.

7. aprila je veliki petek. Na ta dan se kristjani spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Po župnijah bodo potekali obredi velikega petka. Mladi pa vabijo na križev pot za študente, ki bo v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani, ob 6.30 uri.

Velika sobota, 8. aprila, je povezana z molitvijo ob Božjem grobu. Ob njem naj bi se ustavili vsaj za nekaj časa v dnevu in premišljevali o Jezusovi smrti, ki nam je prinesla odrešenje.

Z velikonočnimi vigilijami pa bomo že začeli s praznovanjem velike noči, nadaljevali pa jih bomo s številnimi vstajenskimi procesijami. Kot vsako leto, bo na velikonočni dan, v nedeljo, 9. aprila, pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani protipotresna pobožnost, ob 15. uri, ki jo bo vodil nadškof Stanislav Zore OFM.

V torek, 11. aprila mineva 3 leta odkar se je od nas poslovil ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. Spomnili se ga bomo pri sveti maši v ljubljanski stolnici, ob 18.30 uri. Katoliška mladina ta dan vabi na Večer +, ki se bo v Antonovem domu na Viču začel ob 19. uri. Posebno doživetje pa bo Pot luči, ki jo prav tako organizira Katoliška mladina, dan pozneje, v sredo, 12. aprila, ob 21. uri v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani.

Slovenska matica prireja predstavitev knjige Tertulijan, Apologetski, polemični in katehetski spisi, v prostore Slovenske matice, v četrtek, 13. aprila ob 18. uri. Na ta dan bo na Brezjah tudi molitev in sveta maša za bolnike z rakom, z začetkom ob 18. 30 uri.

Katoliška mladina bo tudi dobrodelna. Sredstva za program POTA, ki bodo namenjena Ukrajini, bodo zbirali na dobrodelnem koncertu, v torek, 18. aprila, na Gradu Rakovnik.

Na 3. velikonočno nedeljo, 23. aprila, začnemo teden molitve za nove duhovne poklice, ki se bo končal teden kasneje na 4. velikonočno nedeljo.

25. aprila je praznik sv. Marka, evangelista. V Ljubljani se bo ta dan začela konferenca predstavnikov za katehezo pri Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE) in Komisije za evangelizacijo pri CCEE, ki bo potekala do 27. aprila. Zvečer na dan 27. aprila mladi vabijo na taizejsko molitev, ki jo organizirajo v prostorih Katoliške mladine, ob 20. uri.

Ob koncu meseca, v soboto 29. aprila, praznujemo praznik sv. Katarine Sienske, ki je sozavetnica Evrope.

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter na Youtubu kanalu Nadškofije Ljubljana.

Objavljeno 06. 04. 2023

Podobni prispevki