Naši škofje so opravili obisk Ad limina Apostolorum, to je romanje na grobova apostola Petra in Pavla. Njihov obisk v Rimu smo spremljali tudi na naših spletnih straneh in družbenih omrežij. Spodaj si lahko preberete, kako je obisk potekal na posamezen dan.

Radio Ognjišče je že pred obiskom pripravil posebno oddajo na to temo. Že prvi dan obiska so naši škofje obiskali različne kongregacije, ustavili pa so se tudi v Sloveniku. V drugem dnevu obiska so se srečanja s predstavniki kongregacij nadaljevala, naše škofe pa je sprejel tudi tajnik za odnose z državami Državnega tajništva Svetega sedeža. Tretji dan so škofje maševali v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja, srečali pa so se tudi s z bogoslovci in duhovniki, ki študirajo v Rimu. Posebno mesto v okviru obiska ima četrti dan, ko je naše škofe sprejel papež Fračišek, s katerim so se bratsko pogovarjali skorajda dve uri. Peti dan so se škofom že pridružili slovenski verniki, s katerimi so skupno evharistijo obhajali v lateranski baziliki. Ob sklepu obiska Ad limina, šesti dan, pa je slovesno evharistično bogoslužje v baziliki sv. Petra vodil kardinal Rode.


Škofje so po obisku Ad limina ob nekaterih intervjujih strnili svoje vtise in misli. Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM je bil poleg novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana, gost v oddaji Obzorja duha na RTV Slovenija. Oddajo si lahko ogledate v njihovem arhivu:

Obzorja duha

Pogovore s škofi pa so pripravili tudi na Radiu Ognjišče, njihov gost je bil prav tako ljubljanski nadškof, ki je za omenjeni radio povedal:

Sobota, 3.3.2018

Nagovor kardinala Rodeta pri sklepni sveti mašo obiska Ad limina:

Maša v baziliki sv. Petra:

Slovenski škofje bodo sklenili obisk Ad limina Apostolorum s slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Rimu.

Somaševanje škofov in duhovnikov ob 9.30 bo v baziliki (pri oltarju ob katedri) vodil nj. em. kard. Franc Rode. Pri maši bodo sodelovali Slovenci, ki živijo v Rimu, ter romarji iz Slovenije.

S slovesno liturgijo bodo škofje sklenili obisk Ad limina Apostolorum na grobovih apostolov, ki ni samo pravno-administrativni dogodek, temveč bogoslužno dejanje in srečanje krajevnih Cerkva z naslednikom apostola Petra. Prvi obisk Ad limina je opisan že v Svetem pismu, ko apostol Pavel v pismu Galačanom piše: »Pozneje sem po treh letih šel v Jeruzalem, da bi se spoznal s Kefom (Petrom), in pri njem sem ostal petnajst dni« (Gal 1,18).

Več na: Katoliška Cerkev

Petek, 2.3.2018

Srečanje z vodstvom Aletie:

Msgr. Peter Štunf, murskosoboški škof o obisku Ad limina:

Papeški svet za kulturo:

Obisk Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov:

Nagovor nadškofa Zoreta pri jutranji maši v lateranski baziliki:

Peti dan obiska Ad limina

 

 

Četrtek, 1.3.2018

Nadškof Zore o srečanju s papežem Frančiškom:

Video posnetek srečanja s papežem:

Srečanje s papežem Frančiškom:

Izjave škofov po jutranji sveti maši:

 

Izjava koprskega škofa Bizjaka po jutranji sveti maši:

Somaševanje s papežem Frančiškom v kapeli doma sv. Marte.

Darila, ki so jih škofje delili med obiskom Ad limina:

 

V četrtek, 1. marca 2018, četrti dan obiska Ad limina ​Aposolorum, bodo slovenski škofje darovali jutranjo sveto mašo s papežem Frančiškom v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu. Po maši bo sveti oče sprejel vsakega škofa na zasebni pogovor, nato se bo srečal z vsemi na skupni avdienci.

Več na: Katoliška Cerkev

Ponedeljek, 26.2.2018

Prvi uradni dan obiska Ad limina, naj bi škofje maševali v baziliki svete Marije Velike, a so se zaradi vremenskih razmer načrti spremenili. Nato bodo obiskali naslednje dikasterije in se srečali z njihovimi prefekti:

  • Konkregacija za kler
  • Kongregacija za zadeve svetnikov
  • Kongregacija za ustanove posvečenega življenja
  • Papeški svet za spodbujanje edinosti med kristjani

Več si lahko preberete na spletni strani Katoliške Cerkve.

 

Objavljeno 26. 02. 2018

Podobni prispevki