„Kaj naj povrnem Gospodu za vse dobro, kar mi je storil? Kelih odrešenja bom vzdignil in klical bom ime Gospodovo“ (Ps 116,12-13).

 

Ko se starozavezni molivec sprašuje, kakšen bi bil najbolj primeren način, da bi se Bogu zahvalil za njegovo dobroto, se odloči, da bo dvignil kelih odrešenja in klical Gospodovo ime. Ko se ob zahvalni nedelji sprašujem, kako naj povrnem tolikim ljudem za vse dobro, ki ste ga storili v tem letu, tudi sam ne najdem primernejšega načina, kot da skupaj z vami, dragi bratje in sestre, dvigam kelih odrešenja in da skupaj z vami kličem Gospodovo ime. Kelih odrešenja vsak dan znova dvigujem z vami, dragi bratje duhovniki. Ob oltarju se spominjamo drug drugega in drug za drugega kličemo Gospodovo ime. Kelih odrešenja dvigam za vas, drage sestre redovnice in bratje redovniki ter vsi v družbah apostolskega življenja, saj skupaj z vami v molitvenem bogoslužju molimo v Cerkvi in za Cerkev. Kelih odrešenja dvigam za ključarje, člane župnijskih gospodarskih in pastoralnih svetov, za vse župnijske sodelavce in za vse, ki svojim duhovnikom stojite ob strani in jim pomagate, da morejo ob vaši podpori živeti svoje duhovništvo in služiti Božjemu ljudstvu. Kelih odrešenja dvigam z vsemi ostarelimi, bolnimi in drugače preizkušenimi, ki svoje trpljenje in osamljenost darujete Gospodu za njegovo telo, ki je Cerkev. Gospodovo ime kličem z vsemi molivci za duhovne poklice in zvestobo poklicanih, ki v svojih molitvah pred Gospoda prinašate to veliko skrb in prošnjo naše Cerkve. Gospodovo ime kličem z vsemi mladimi, ki ob tako različnih ponudbah vedno znova slišite Gospodovo besedo in ji skušate slediti. Gospodovo ime kličem tudi z vsemi tistimi, ki so se v tem letu preselili v večnost, da bi bili v polnosti deležni Gospodove ljubezni.

Dragi bratje in sestre, ob zahvalni nedelji bomo sicer na raznih krajih, ob raznih oltarjih, vendar bomo dvigali isti kelih odrešenja in klicali ime istega Gospoda, ki nas je s svojim križem in vstajenjem odrešil. Gospodova daritev in iskrena prošnja, naj vas Gospod iz dneva v dan varuje in blagoslavlja, je moja zahvala vsem vam.

msgr. Stanislav Zore OFM
nadškof

Objavljeno 03. 11. 2018

Podobni prispevki