Kljub temu, da smo v počitniških dneh, bo marsikomu, ob prihajajočem šolskem in akademskem letu, prišla prav informacija, o vzgojno izobraževalnih ustanovah naše nadškofije. Z veseljem lahko povemo, da je na ravni nadškofije poskrbljeno za večino starostnih skupin, ki so vpete v vzgojno izobraževalni proces. Najmlajši se lahko vključijo v katoliške vrtce, ki so večinoma župnijski, v nadškofiji pa jih je dvanajst.

Glavna katoliška izobraževalna zavoda v nadškofiji sta Zavod sv. Stanislava in Zavod sv. Frančiška Saleškega, ki ga vodijo salezijanci. V okviru prvega deluje trenutno edina katoliška osnovna šola v Sloveniji. Osrednja dejavnost obeh Zavodov sta gimnaziji in sicer: Škofijska klasična gimnazija in Gimnazija Želimlje. Oba Zavoda nudita svojim gojencem tudi bivanje v dijaškem domu, v Zavodu sv. Stanislava imajo Jegličev dijaški dom, v Zavodu sv. Frančiška Saleškega pa Dom Janeza Boska, dijaški dom pa imajo salezijanci tudi na Rakovniku.

Na področju visokošolskega izobraževanja je v nadškofiji dejaven Katoliški inštitut, del njega pa je Fakulteta za poslovne vede. Nadškofija Ljubljana je povezana tudi s Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani, saj je veliki kancler fakultete ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Študenti, ki pridejo študirat v prestolnico imajo veliko možnosti, da se vključijo v enega izmed šestih katoliških šudentskih domov.

Za raziskovanje se lahko obrnete na katoliške knjižnice in sicer Semeniško ali Škofijsko knjižnico, veliko uporabnega gradiva pa premore tudi knjižnica že omenjene Teološke fakultete.

V škofiji je poskrbljeno tudi za glasbeno izobraževanje, svoji glasbeni šoli imata Zavod sv. Stanislava in Zavod Salezianum na Rakovniku. Bodoči organisti se lahko vpišete v Orglarsko šolo v Ljubljani.

Vabljeni, da spremljate novosti na naši spletni strani, sledite pa nam lahko na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Svoje pobude in želje lahko sporočite na: [email protected].

Foto: Zavod sv. Stanislava

Objavljeno 19. 07. 2018

Podobni prispevki