Pri Mariji Pomagaj na Brezjah bo v četrtek, 23. maja 2013, potekal 37. večer slovenskih krščanskih izročil. Vse ljudi dobre volje vabijo, da na predvečer praznika Marije, pomočnice kristjanov na oknih prižgejo sveče in posebej molijo za Cerkev na Slovenskem, domovino ter za izseljence in zdomce. Slovesno somaševanje, ki se bo začelo ob 20.00, bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference nadškof metropolit msgr. Anton Stres. Nadškof bo po maši vodil procesijo z milostno podobo po vasi. Mašo vsako leto organizira in prenaša Radio Ognjišče.

Začetek večera krščanskih izročil

Na mednarodnem evharističnem kongresu, ki je leta 1976 potekal v Filadélfiji v Združenih državah Amerike, se je zbralo sedemsto Slovencev. Največ jih je prišlo iz Amerike, udeležili pa so se ga tudi iz drugih dežel sveta, zamejstva in domovine. V zavesti, da jih prav tako kot evharistija povezuje tudi Jezusova Mati, so sklenili, da bodo vsako leto 23. maja, na predvečer praznika Marije Pomagaj z Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila, v svojih domovih prižgali sveče. Preživeli bodo večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini, danes pa tudi vse, ki živijo po svetu. Že takrat so povabili Slovence v domovini in rojake slovenskega izročila po svetu, da se jim pridružijo. Slovenski duhovniki v tujini, ki so skrbeli za rojake, so pobudo z veseljem sprejeli in tako je Marija Pomagaj že naslednje leto povezala številne verne Slovence, ki so zapustili domovino in si ustvarili drugi dom na tujih tleh. Brezjanska Marija jih je spomnila na vse tisto, kar so v srcih prinesli od doma in skušali ohraniti za nadaljnje rodove.

Praznovanju večera krščanskih izročil so se s slovesnim bogoslužjem pridružili tudi na Brezjah. Na predvečer praznika so frančiškani, ki skrbijo za Marijino narodno božjepotno svetišče, povabili ljubljanskega nadškofa, da je daroval mašo in vodil procesijo z milostno podobo Marije Pomagaj po vasi. Pozneje so slovesnost izmenično vodili drugi slovenski škofje. Po osamosvojitvi so na Brezje začeli prihajati tudi rojaki, ki so se v tistih dneh mudili v domovini. Prišli so pozdravit svojo mater – Marijo Pomagaj z Brezij.

Besedilo iz Radia Ognjišče

Objavljeno 20. 05. 2013

Podobni prispevki