V Galeriji Družina je danes, 10. novembra, potekal simpozij in predstavitev znanstvene monografije Nadškof Šuštar: 100-letnica rojstva. Zaradi varnostnih ukrepov je simpozij potekal v prilagojeni obliki. Le nekateri pisci so posamično predstavili svoje prispevke v monografiji, zainteresirana javnost pa je spremljala simpozij preko YouTube kanala Nadškofije Ljubljana in TV Exodus.

Simpozij je potekal v treh delih, najprej pa so zbrane pozdravili vodja projekta in urednik monografije, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, trenutni ljubljanski nadškof metropolit in Šuštarjev naslednik msgr. Stanislav Zore in dekan Teološke fakultete dr. Janez Vodičar.

V prvem delu so avtorji predstavili življenje, delo in misel nadškofa Šuštarja. Prispevki so bili tako zgodovinsko kot tudi filozofsko in teološko obarvani.

Drugi del je bil posvečen 30. obletnici osamosvojitvenih procesov v Republiki Sloveniji in doprinosu nadškofa Šuštarja k le-tem. Najprej je zbrane nagovoril predsednik Republike Slovenije in častni pokrovitelj simpozija Borut Pahor, ki je med drugim izpostavil, da mu bo nadškof Šuštar »za vedno ostal navdih, tudi kot izjemno ljubezniva osebnost«. Svoj nagovor pa je zaključil:

»Čudovito naključje je, da trideseta obletnica rojstva slovenske države sovpada s stoto obletnico rojstva te izjemne osebnosti. To naključje nam ponuja priložnost, da se spominjamo dr. Šuštarja in njegove zapuščine v tej luči, obenem pa nas nagovarja, da mu izkažemo hvaležnost za kleno in vizionarsko držo v času slovenske politične pomladi. Nadškof dr. Alojzij Šuštar v našem skupnem zgodovinskem spominu ostaja eden izmed nestorjev procesa pomiritve in sprave v slovenski družbi.«

Prispevki drugega dela so zgodovinsko-kritično predstavili pomen nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvenih procesih.

V zadnjem delu je sledila predstavitev znanstvene monografije o nadškofu Šuštarju, ki je v teh dneh izšla pri založbi Družina. Monografija je zelo bogata tako s stališča avtorjev, kar je izpostavil sourednik dr. Bojan Žalec, kot tudi s stališča slikovnega gradiva, kar je izpostavila ga. Tina Osterman, knjižna urednica založbe Družina. Urednik, škof dr. Anton Jamnik, pa se je ob koncu zahvalil vsem sodelujočim pri tem bogatem projektu, ki je osvetlil življenje in delo nadškofa, ki je s svojo vero in pogumom, po drugi strani pa s ponižnostjo in modrostjo, naredil veliko za naš slovenski narod.

 

Foto: Tatjana Splichal, Družina

Objavljeno 10. 11. 2020

Podobni prispevki