Včeraj, 14. decembra 2023, so v Ljubljano prišli p. Amedeo Cencini FCC kot papeški delegat ter njegova sodelavca s. Marisa Adami SFF in p. Viktor Papež OFM. Sestram Skupnosti Loyola, ki so prišle na nadškofijo, in tistim, ki so bile povezane preko spleta, so predstavili odlok Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Ob 25-letnici potrditve konstitucij Skupnosti Loyola je leta 2019 ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM želel opraviti vizitacijo v Skupnosti Loyola. Ob zaključku vizitacije februarja 2020 je z rezultati seznanil pristojni rimski dikasterij.

Dikasterij je glede na to, da je imela Skupnost Loyola svojo generalno hišo v Rimu, zadevo predal rimski škofiji. Imenovan je bil komisar, ki je po večkratnih pogovorih z vsemi sestrami napisal sklepno poročilo, ki je bilo septembra 2022 preko Apostolske nunciature poslano na dikasterij. Ta je 20. oktobra 2023 zaradi resnih težav, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja, izdal odlok o razpustitvi Skupnosti Loyola.

Dikasterij je določil, da se mora odlok izvršiti v enem letu.

Povabljeni smo k molitvi za sestre in vse, ki so povezani s skupnostjo.

Objavljeno 15. 12. 2023

Podobni prispevki