»Hočem. Hočem z Božjo pomočjo.« S temi besedami obljube bo msgr. Mitja Leskovar že tretjič izrazil svojo voljo in pripravljenost, da vse svoje življenje izroči v službo Bogu, Cerkvi in ljudem. Mi bomo to njegovo pripravljenost podprli s svojo molitvijo k Vsemogočnemu in z velikim zaupanjem, da nam je Bog vedno tako blizu, da moremo izpolniti svoje obljube in biti priče njegove ljubezni v svetu.

Vse, ki ste se odzvali povabilu msgr. Leskovarja na njegovo škofovsko posvečenje, iskreno pozdravljam v naši stolnici. Poseben pozdrav velja tebi, spoštovani in dragi msgr. Mitja, ki te je Cerkev izbrala za breme škofovstva.

V njegovi nekdanji stolnici pozdravljam njegovo eminenco, gospoda kardinala Franca Rodeta, ki bo glavni posvečevalec. Pozdrav tudi apostolskemu nunciju v Republiki Sloveniji in dekanu diplomatskega zbora msgr. Jean-Marie Speichu, ki bo pri današnji slovesnosti soposvečevalec.

Pozdravljam tudi vse škofe, ki so se ob spremenjenih razmerah mogli odzvati vabilu, zlasti msgr. dr. Ivana Jurkoviča, stalnega opazovalca Svetega sedeža pri organizacijah Združenih narodov v Ženevi in msgr. Giorgia Lingua, Apostolskega nuncija na Hrvaškem. Dobrodošli tudi vsi duhovniki, redovniki, diakoni in bogoslovci. Prisrčen pozdrav predstavnikom naših sestrskih Cerkva: mag. Leonu Novaku, škofu slovenske evangeličanske cerkve ter predstavnikom Srbske pravoslavne Cerkve.

Poseben pozdrav velja g. Alojzu Kovšci, predsedniku državnega sveta Republike Slovenije, kakor tudi predstavnikom ministrstva za zunanje zadeve in veleposlaniku Republike Slovenije pri Svetem sedežu mag. Jakobu Štunfu.

Med nami pozdravljam tudi visoke predstavnike Državnega zbora Republike Slovenije, poslanca g. Jožefa Horvata in poslanko ga. Alenko Jeraj.

Z velikim spoštovanjem pozdravljam očeta msgr. Leskovarja g. Martina in njegovi sestri Katarino in Matejo z družinama.

Pozdrav tudi vsem sorodnikom in prijateljem, ki ste prišli iz Italije, Nemčije, Hrvaške in Švice.

Ob vseh, ki smo se zbrali v stolnici, pozdravljam tudi vse brate in sestre, ki se z nami združujete preko Radia Ognjišče, TV Exodus ali po spletu. Povezano smo v eno samo občestvo, ki bo v hvaležnosti za dar novega škofa slavilo Boga in ga prosilo za bližino in naklonjenost.

Najprej pa vas povabim, da Bogu priznamo svoje grehe in prosimo za odpuščanje, da bomo vredno obhajali to sveto skrivnost.

 

msgr. Stanislav Zore OFM

ljubljanski nadškof metropolit

Foto:
Rok Mihevc in Tatjana Splichal

Vsa besedila s posvečenja najdete na povezavi.

Objavljeno 08. 08. 2020

Podobni prispevki