V sinodalni dvorani v Vatikanu od 16. do 18. februarja 2023 poteka srečanje z naslovom Pastirji in verni laiki, poklicani, da hodijo skupaj. Srečanje je pripravil Dikasterij za laike, družino in življenje. Sodeluje velika večina škofovskih konferenc, pa tudi predstavniki sestrskih Cerkva in predstavniki različnih gibanj in združenj vernih laikov z vsega sveta. Kot predstavnika Slovenske škofovske konference se srečanja udeležujeva z dr. Matejo Pevec Rozman.

Prvi dan je bil namenjen razmišljanju o soodgovornosti v pastoralnem služenju. Začeli smo ga  v bazliki sv. Petra s somaševanjem, ki ga je vodil kardinal Marc Ouellet. V homiliji je ob zavezi, ki jo je Bog sklenil z Noetom po potopu, premišljeval o novi zavezi, ki se oblikuje na sinodalni poti in pomeni tudi boljšo udeležbo in sodelovanje med pastirji in vernimi laiki.

Prefekt Dikasterija kardinal Kevin Farell je opozoril na cilje srečanja in na pomen soodgovornosti, ki se rojeva iz krstne poklicanosti vsakega kristjana. V predavanjih in pričevanjih, ki so se zvrstila do večera, smo to soodgovornost spoznavali na teoretični ravni. To področje je najprej poglobil Luis Navarro, rektor papeške univerze Santa Croce, ki je spregovoril predvsem o temelju in naravi soodgovornosti vernih laikov, kakor tudi o njihovi poklicanosti in poslanstvu v družbi, kjer bi morali biti graditelji družbe v družini, na delovnem mestu, v kulturi, v brezmejnem svetu medčloveških odnosov –  skratka, biti morajo kot duša sveta, kot je rečeno v pismu Diognetu.

Drugo predavanje je imela Carmen Peña Garcia, profesorica kanonskega prava na papeški univerzi Comillas v Madridu. Poudarila je, da bi bilo potrebno na temelju krstnega duhovništva in iz načela sinodalnosti napredovati v soodgovorni udeleženosti laikov v življenju in poslanstvu cerkve. Predvsem je poudarila vedno večjo udeležbo laikov v notranjem življenju Cerkve, od župnije, škofijskih kurij pa vse do rimske kurije. Za to pa je potrebno vedno večje pastoralno in misijonsko spreobrnjenje.

Deležni smo bili tudi pričevanj, v katerih so predvsem laiki spregovorili o svoji izkušnji soodgovornosti za življenje Cerkve po različnih državah sveta, od Papue Nove Gvineje pa do Gvatemale. Različnost poklicev, izobrazbe in dejavnosti znotraj Cerkve je odkrila še nova področja soodgovornosti. Poudarjeno je bilo, da soodgovornost ne temelji samo na krstnem dostojanstvu, ampak tudi na zakramentu svetega zakona, ki usposablja za poslanstvo, ki ga imajo zakonci v življenju Cerkve in sveta.

Posebno pozornost je zaslužila Leticia Calmeyn, posvečena devica iz Francije, profesorica moralne teologije na Univerzi Notre Dame. Spregovorila je o pomembnosti sodelovanja moški-ženska za poslanstvo. Prav temu vidiku je v tem trenutku sveta treba dati posebno pozornost.

Predavanjem in pričevanjem so sledila vprašanja in ugotovitve sodelujočih, kar srečanje obarvalo z vesoljnostjo Cerkve in tudi srečanja samega.

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof

Objavljeno 17. 02. 2023

Podobni prispevki