Koledniki so tudi letos, v ponedeljek, 7. januarja 2013, obiskali nadškofa Antona Stresa in mu zaželeli blagoslova v novem letu. Kakor so modri prinesli Jezusu iz svojih zakladov zlata kadila in mire, so tudi koledniki med svojim obiskom nadškofu in sodelavcem na nadškofiji pokazali svoje talente s petjem in instrumentalno glasbo. Nadškof se je kolednikom zahvalil za obisk in jih opogumil na njihovem lepem poslanstvu, da ljudem prinašajo blagoslov in jih spodbujajo k dobroti, ki omogoča pomoči potrebnim otrokom boljše življenje.

Koledovanje ali trikraljevska akcija je starodavni običaj na Slovenskem, ki ga že Primož Trubar omenja v 16. stoletju. Prvotnemu namenu koledovanja, ki je oznanjevanje Jezusovega rojstva in voščila za srečo v novem letu, se je pridružil še zelo močan dobrodelni namen v duhu solidarnosti z otroki v deželah v razvoju, saj koledniki zbirajo darove za uresničitev projektov misijonarjev. Koledovanje pri nas pripravlja in organizira Misijonsko središče Slovenije.

Geslo letošnje trikraljevske akcije je Naše veselje za srečo drugih. Letos bodo sredstva, zbrana v tokratni akciji, namenjena za naslednje projekte:

Tone Kerin, lazarist (Madagaskar) Cesta in šola – Tamkajšnji otroci hodijo v šolo po nevarnih poteh po več kilometrov. Posledično morajo zgraditi mostove in novo šolo ter poravnati cestišča. Infrastrukturne izboljšave bodo omogočile lažjo in hitrejšo zdravstveno oskrbo bolnikov.

S. Marjeta Zanjkovič, salezijanka (Madagaskar) Otroški vrtec – V delu predmestja, kjer deluje, je velika brezposelnost in revščina. Otrokom bodo zagotovili potrebno vzgojo in v stiku z njihovimi družinami vplivali na razvoj predmestja.

S. Agata Kociper, salezijanka (Brazilija) Internat – Mladim, ki preverjajo in iščejo poklic, želijo s tem projektom omogočiti formacijsko hišo, ki bo pripomogla k osebnemu zorenju in oblikovanju ter urejenemu vstopu v življenje.

S. Vesna Hiti, usmiljenka (Ruanda) Osnovna šola – V predmestju želijo ponuditi dobro osnovnošolsko izobrazbo ter človeško, duhovno in moralno vzgojo revnim otrokom, katerih starši nimajo možnosti, da bi otroke vpisali v zasebne šole.

Marijine sestre (Benin) Sirotišnica – Sestre bodo z izgradnjo sirotišnice otrokom brez staršev in revnim otrokom omogočile zavetje, preživetje in izobrazbo ter pripravo na normalno življenje. Poskušale jih bodo obvarovati pred pastmi življenja na ulici in izkoriščanjem.

S. Ljudmila Anžič, salezijanka (Kambodža) Šola za dekleta – S tem projektom mladim želijo omogočiti nadaljevanje kakovostnega šolanja, da jih bo čim več iz revnih družin prišlo do poklicne izobrazbe, predvsem pa dozorelo v poštene ljudi in odgovorne državljane.

Objavljeno 08. 01. 2013

Podobni prispevki