Šolsko leto smo začeli s previdnostjo in strahom, največkrat pa pri napovedi različnih dogodkov dodamo besedico “če”. Tudi mi jo dodajamo, razen pri praznikih, ki jih bomo tako ali drugače praznovali.

Začenjamo z dvema tednoma. Najprej z rednim Tednom vzgoje, ki ga pripravlja Društvo katoliških pedagogov v sodelovanju s Slovenskim katehetskim uradom. Letos nosi naslov Slovenija, moja domovina, potekal pa bo med 6. in 13. septembrom. Več informacij najdete tudi na spletni strani dkps.si. V istem obdobju pa bo Teden molitve za duhovne poklice, ki je bil zaradi korona virusa prestavljen. Vmes bomo praznovali tudi praznik Marijinega rojstva ali kot mu rečemo bolj ljudsko, mali šmaren. Praznujemo ga 9 mesecev za praznikom Brezmadežne, 8. septembra. V sredo, 9. septembra, pastoralna služba vabi na pastoralni tečaj, ki bo potekal v Zavodu sv. Stanislava. Vsebina bo namenjena pastorali v teh izrednih razmerah. Ob koncu tedna molitve za duhovne poklice, boste lahko k Mariji Pomagaj na Brezje poromali s tem istim namenom. Škofijski dan molitve za duhovne poklice bo v soboto, 12. septembra.

Še ena stvar, ki jo je pandemija odnesla je nabirka za Sveto deželo. Papež Frančišek je priporočil, da bi dar za kristjane, ki živijo na območjih rojstva naše vere, darovali v nedeljo 13. septembra. Dar ni naključen, saj naslednji dan, 14. septembra, praznujemo praznik povišanja sv. križa.

Najbolj odmeven dogodek v slovenski Cerkvi v mesecu septembru pa je zagotovo Stična mladih. Vendar pa Stična letos ne bo v Stični, oz. bi bilo bolje, če bi rekli, da bo samo del Stične v Stični 🙂 Organizatorji so se odločili, da bo dogodek potekal po dekanijah, kje natačno pa lahko najdete na naši ali njihovi spletni strani. Ohranja pa se tradicionalni datum: 3. sobota v septembru, letos torej 19. Naslednji dan, 20. septembra, bo v naši metropoliji nedelja svetniških kandidatov, vabljeni pa ste v Ljubljano, v cerkev Svete Trojice. V ospredju bo svetniški kandidat Anton Strle, katerega 105. obletnico rojstva smo obhajali januarja letos. 21. septembra pa goduje sv. Matej, evangelist, po izročilu tudi pisec Matejevega evangelija.

Od 25. do 27. septembra bo v Pragi na Češkem potekalo redno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference se je bo udeležil predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Vabimo vas tudi k vpisu na orglarsko šolo. Sprejemni izpit za vpis v Orglarsko šolo v Ljubljani bo v petek, 25. septembra 2020, ob 17. uri v prostorih Orglarske šole na Poljanski 4 v Ljubljani (Teološka fakulteta). Ob koncu meseca septembrra pa se bomo priporočili tudi našim nadangelom, Mihaelu, Rafaelu in Gabrielu, praznik namreč praznujemo 29. septembra.

Objavljeno 04. 09. 2020

Podobni prispevki