Ponovno začenjamo šolsko leto, s tem pa se je tudi povečalo število dogodkov in praznovanj na katere vas vabimo oz. opozarjamo. Mesec se bo začel v znamenju Marije, saj bodo na Brezjah, 1.9., obeležili kronanje milostne podobe Marije Pomagaj s t.i. praznikom “kronanca”. Dan pozneje bodo praznovali tudi zunanjo slovesnost omenjenega praznika. 2. septembra se prav tako začne tudi letošnji prvi Teden vzgoje, ki ga pripravlja Društvo katoliških pedagogov Slovenije, ob začetku šolskega leta. Nadškof msgr. Stanislav Zore OFM je napisal posebno spodbudo, v kateri nagovarja učence, učitelje in starše, ter jim želi, da bi se veselili drug drugega. Teden vzgoje se bo končal 9.9., v Društvu katoliških pedagogov predlagajo, da z blagoslovom šolskih torb po župnijah.

Še pred zaključkom Tedna vzgoje bomo praznovali praznik Marijinega rojstva oz. mali šmaren. Na ta dan bo na Brezjah potekal molitveni dan za duhovne poklice. Vabimo župnije, da se v čim večjem številu udeležite pri skupni prošnji, da bi Bog Cerkvi v Sloveniji namenil novih duhovnih, redovnih in misijonarskih poklicev.

V sredo, 12. 9., bo v Zavodu sv. Stanislava potekal pastoralni tečaj, osnovno vprašanje pa bo, kako priti naproti družinam z otroki od 1. do 6. leta starosti. Vprašanje je naravnano na temo letošnjega pastoralnega leta, ko razmišljamo o prenosu vere v družini pri otrocih v obdobju med krstom in obhajilom. Dva dni kasneje, 14.9., praznujemo praznik povišanja Svetega križa.

Eden najbolj pričakovanih in obiskanih dogodkov v septembru pa je Stična mladih: srečanje slovenske katoliške mladine, ki ga organizira društvo SKAM. Lepo vabljeni predvsem mladi, da okrepimo vezi med seboj in se duhovno obogatimo. Več informacij o tem dogodku najdete na spletni strani Stične mladih.

V torek 18. 9. bo nadškof msgr. Stanislav Zore OFM na ljubljanskih Žalah potekala sveta maša ob 140-letnici rojstva Lamberta Erlicha. Ob tej priložnosti bodo odkrili tudi doprsni kip.

Bratje kapucini pa se bodo spomnili 50-letnice smrti patra Pija in 100-letnice njegovega prejema Kristusovih ran. Pripravljajo več dnevno praznovanje, potekalo pa bo v samostanu v Škofji Loki.

Svetniške kandidate pa imamo tudi v naši nadškofiji in metropoliji. Nanje se bomo spomnili 23.9., skupaj s škofijo Koper in Novo mesto, ko bomo praznovali nedeljo svetniških kandidatov, v ospredju pa bo Friderik Irenej Baraga, čigar 150. obletnico smrti obeležujemo letos. Med kandidati za svetništvo je tudi Anton Martin Slomšek, ki goduje dan pozneje, 24.9. Ob koncu naj še omenimo dobrodelno akcijo Vincencijeve zveze dobrote, ki nam tudi letos ponuja Vincencijev koledar.

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Objavljeno 01. 09. 2018

Podobni prispevki