Vstopili smo v tretji mesec leta 2019, ki nam ponuja ogromno dogodkov in možnosti za druženje ter za duhovno rast. Omenimo naj dogodka, ki sta že za nami, verjamemo pa, da sta obrodila bogate sadove. Na isti dan je v Zavodu sv. Stanislava potekalo srečanje ključarjev naše škofije, ki se ga je udeležilo prek 200 ključarjev ter 17. dobrodelna pustna Sobotna iskrica, ki jo organizira Radio Ognjišče.

V ponedeljek, 4.3., bo na Teološki fakulteti v Ljubljani potekala Tomaževa proslava, ki se bo začela s slovesno sveto mašo v ljubljanski stolnici. Slednjo bo daroval ljubljanski nadškof in veliki kancler Teološke fakultete msgr. Stanislav Zore OFM.

V sredo bomo s pepelnico v Katoliški Cerkvi začeli postni čas, ki je za katoličane duhovna priprava na naš največji praznik: veliko noč. Vabljeni k osebni rasti ob postu in molitvi. Med veliko postnimi akcijami uzpostavljamo naslednje. Najprej je tu vabilo slovenske Karitas za postni čas 2019, ki med drugim vabi tudi k odmevni akciji 40 dni brez alkohola. Zelo priljubljena je tudi akcija #deliJezusa, tokrat vas ustvarjalci vabijo k spremljanju preko različnih družbenih omrežij, akcijo pa so naslovili z “Rešen sem”. V kar nekaj župnijah naše škofije bodo v postu potekale duhovne vaje v vsakdanjem življenju; preverite, katera lokacija vam je najbliže.

Mlade vabimo na zanimiva in aktualna izobraževanja Pro life. Organizatorji obljubljajo, da bodo spregovorili o večno perečih temah: splavu, kontracepciji, umetni oploditvi in evtanaziji. V tem mesecu bodo izobraževanja: 7.3., 14.3., 21.3., in 28.3.. Na povezavah posameznega datuma preverite, o čem bo tekla beseda in se pozanimajte za dodatne informacije.

Na Brezjah se bodo pri Mariji Pomagaj spomili velikega slovenskega skladatelja prof. Janeza Boleta. Ob 100. obletnici njegovega rojstva, 7.3., bo ob 18. uri sveta maša, ki jo bo daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

Dom sv. Jožef pa v povezavi s Teološko fakulteto organizira prvo nacionalno konferenco o duhovni in religiozni oskrbi v Sloveniji. Le-ta bo potekala 8. marca, v domu sv. Jožefa v Ljubljani, začetek pa bo ob 9. uri.

Z dogodki bogata bo sobota, 9. marca. Najprej naj povabimo na prvo spomladansko srečanje članov ŽPS za I. in III. arhidiakonata naše nadškofije, ki bo potekal v Zavodu sv. Stanislava s pričetkom ob 8.30 uri. Vabljeni vsi člani ŽPS-jev naše škofije, tudi tisti, ki v ta arhidiakonat ne spadate, pa vam drug datum ne ustreza, kot tudi drugi zainteresirani. Isti dan Prijatelji rožnevenske poti vabijo na postno romanje po Rožnevenski poti. Začetek bo na Brezjah, s sveto mašo ob 8.30 uri. Malce kasneje, ob 10. uri, pa bodo na Brezje poromali tisti, ki bodo sodelovali v akciji 40 brez alkohola oz. vsi, ki imajo z alkoholom težave ali pa so vpleteni v posledice odvisnosti od alkohola.

10. marca ste ob 19.30 uri ste vabljeni v uršilinsko cerkev Sv. Trojice v Ljubljani na koncert zbora Schola Cantorum Univerze Richmond iz Virginije v ZDA. Le nekaj dni kasneje, 13. marca, ob isti uri na isti lokaciji prirejajo koncert sakralnega abonmaja, ki ga bo oblikovala vokalno–inštrumentalna skupina Ridiamo, pod vodstvom Tineta Beca.

Tudi letos vabimo na vseslovensko srečanje mož. Tokratno srečanje bo v Zavodu sv. Stanislava, 16. marca, s pričetkom ob 8.45 uri. Svojevrsten praznik bodo možje praznovali tri dni kasneje. 19. marca namreč praznujemo praznik sv. Jožefa, moža Device Marije. S tem dnem tudi začnemo teden družine, ki bo letos potekal pod naslovom: Majhni koraki.

Letošnji teološki simpozij, ki so ga vrsto let organizirali v velikonočnem času, bo tokrat v postu in sicer 20. marca, v Stični, z začetkom ob 9. uri. Naslov je uglašen na letošnje postno pismo: Vseživljenska kateheza.

23. marca vabimo še na drugo srečanje članov ŽPS, tokrat za II. in IV. arhidiakonat, vse osnovne informacije so precej podobne prvemu srečanju.

Ob koncu meseca praznujemo pranik Gospodovega oznanjenja, 25. marca. S tem se bo končal tudi letošnji teden družine, hkrati pa je to tudi materinski dan.

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Vsem blagoslovljen in Gospodove bližine poln postni čas!

Objavljeno 03. 03. 2019

Podobni prispevki