“Spet kliče nas venčani maj …” pojemo v pesmi, ki nas vabi, k češčenju naše nebeške Matere Marije. Mesec, ki je njej posvečen prinaša raznovrstne dogodke, nekaj tudi takih, ki bi se morali odviti v epidemičnih mesecih.

Prvi dan meseca nam prinese praznik sv. Jožefa Delavca, letos pa se je začel tudi teden molitve za nove duhovne poklice. Dva dni kasneje, 3. maja, se spominjamo apostolov Filipa in Jakoba mlajšega. Na ta dan, bo ob 19. uri, v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava odprta razstava akademskega slikarja Žige Okorna. Na ogled bo še ves mesec.

V mesecu maju goduje tudi zavetnik gasilcev sv. Florjan. Na njegov god, 4. maja, vabijo na Brezje, kjer bo vseslovensko srečanje gasilcev. Višek bo sv. maša ob 15. uri. Isti dan, se bodo nadaljevali sredini duhovni večeri, ki jih preko Zoom-a pripravlja Ignacijev dom duhovnosti. Srečanji ob 20. uri bosta še 11. in 18. maja.

Poročali smo, kako so najbolj zvesti bralci tednika Družine skupaj z ustvarjalci, odpravili na zahvalno romanje v Rim, ob 70. obletnici prvega izvoda. Slovesna sveta maša ob tej priložnosti pa bo v ljubljanski stolnici, 6. maja, ob 18.30 uri. Dan kasneje, v soboto 7. 5., vabijo v Šmartno pri Litiji, na slavilni koncert. Začel se bo ob 19.30 uri.

Vračajo se tudi Nikodemovi večeri! Vajeni smo jih v novembru, a kot že rečeno, so bili prestavljeni. Skupni naslov je letos Etika in umetna inteligenca. Večeri bodo v ponedeljek, 9. maja, torek, 10. maja in v četrtek 12. maja, Vsakič ob 19. uri, vendar vsakič na drugi fakulteti. Prvi večer na Ekonomski fakluteti, drugi na Fakulteti za računalništvo in informatiko in zadnji na Teološki fakulteti, vse Univerze v Ljubljani.

Katoliška mladina poleg Nikodemovih večerov, v povezavi z Mestom na gori organizira slavilni koncert. Odvil se bo v petek 13. maja, po sveti maši, ki bo ob 18. uri. Kraj: Kurešček oz. Gimnazija Želimlje. Odvisno od vremena.

Ob prazniku Marije, pomočnice kristjanov, pa bo slovesno na Brezjah. Večer pred praznikom, 23. maja, ob 19. uri, bodo imeli tradicionalni Večer narodnih izročil. Naslednji večer, na sam praznik, 24. maja, po večerni maši ob 18. uri pa vas vabijo na še en bogat večer z naslovom Marija prečista, vseh milosti vir. Modrijani, Avseniki in še kdo.

V maju pa se bomo spomnili tudi temnejših obdobij naše zgodovine. 26. maja je obletnica umora prof. Lamberta Ehrlicha. Na ta dan bo sv. maša v ljubljanski stolnici, ob 18.30 uri. Ta dan je sicer tudi praznik Gospodovega vnebohoda.

Zadnji dan maja, 31., pa praznujemo praznik obiskanja Device Marije. S tem bomo sklenili ta bogat mesec.

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter na Youtubu kanalu Nadškofije Ljubljana.

Objavljeno 03. 05. 2022

Podobni prispevki