Zadnji počitniški mesec je pred nami. Letos zaradi poseben zaradi spremenjenih razmer. Kot smo zapisali že v prešnjem napovedniku: zagotovo ostajajo prazniki, vprašanje pa je, na kakšen način jih bomo lahko praznovali, sploh tiste ob koncu meseca. Zato tudi v ta napovednik napišemo: spremljajte, ali bo posamezen dogodek sploh izveden.

6. avgusta nas čaka praznik Jezusove spremenitve na gori. Dogodek opisujejo evangeliji po Mateju (Mt 17,1–13), Marku (Mr 9,2–13) in Luku (Lk 9,28–36) ter poročajo o tem, da se je Kristus v svojem veličastvu prikazal apostolom Petru, Jakobu in Janezu. V soboto, 8. avgusta bo v ljubljanski stolnici potekalo škofovsko posvečenje msgr. dr. Mitje Leskovarja. Naj spomnimo: papež Frančišek ga je spomladi imenoval za nuncija v Iraku. Ker bodo v stolnici zaradi trenutnih razmer lahko samo povabljeni, boste posvečenje lahko spremljali preko YouTube kanala ljubljanske nadškofije.

V ponedeljek, 10. avgusta, praznujemo praznik sv. Lovrenca, mučenca. Jezuiti v avgustu vabijo vsaj na dvoje duhovne vaje: prve bodo potekale od torka 11., do nedelje, 16. avgusta. Naslov duhovnih vaj, ki bodo potekale v Ignacijevem domu duhovnosti je: Bog želi biti z nami. Na tem mestu naj omenimo še druge duhovne vaje, prav tako v Ignacijevem domu duhovnosti, ki pa bodo potekale od četrtka, 20. avgusta, do nedelje, 23. avgusta, poseben poudarek pa bo na notranjem ozdravljenju.

Največji Marijin praznik, Marijino vnebovzetje, praznujemo 15. avgusta. Ta dan, bomo tudi obnovili izročitev našega naroda Mariji.

V drugi polovici avgusta naj omenimo mednarodni dan spomina na žrtve nasilja zaradi izpovedovanja vere ali prepričanja. Organizacija združenih narodov nas vabi, da se na tovrstne žrtve spomnimo 22. avgusta vsako leto.

Katoliška mladina, pa vabi, v kolikor bo to mogoče, še na drugi poletni teden v Taizéju, od nedelje, 23. avgusta, pa do naslednje nedelje, 30. avgusta. V tem času, natančneje 24. avgusta, praznujemo praznik sv. Jerneja, apostola.

Pokukajmo še v mesec september. Prvi šolski dan, je za našo nadškofijo pomembna obletnica: ta dan je škof Anton Bonaventura Jeglič, na Brezjah kronal podobo Marije Pomagaj.

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana na Youtubu.

Objavljeno 04. 08. 2020

Podobni prispevki