Počitnice se bodo počasi prevesile v drugo polovico. Zaradi odmikov je posledično v teh dneh manj dogodkov, malce pa tudi že diši po pripravi na naslednje šolsko leto.

Najprej vas v tem mesecu vabimo na Svete Višarje, na tradicionalno srečanje treh Slovenij. Slovesna sveta maša bo v nedeljo, 4. avgusta, ob 10.30 uri. V drugem tednu avgusta se boste srečali skavtski voditelji. Tabor bo, na zdaj še neznani lokaciji v bližini prestolnice, potekal od 5. do 11. avgusta.

V mesecu avgustu je nekaj tudi prazničnih dni. Najprej praznujemo praznik Jezusovega spremenjenja na gori, 6. avgusta. Tri dni kasneje, 9. avgusta, goduja sv. Terezija Benedikta od Križa znana tudi kot Edith Stein, ki je sozavetnica naše Evropske skupnosti. 10. avgusta goduje sv. Lovrenc, kateremu je po naši domovini posvečenih 50 cerkva.

Središčni praznik tega meseca pa je eden izmed štirih zapovedanih in hkrati največji Marijin: Marijino vnebovzetje. Slovesne svete maše bodo po vseh župnijskih pa tudi v marsikateri podružnični cerkvi. Mnogi boste poromali na Brezje, osrednja sveta maša bo ob 10. uri, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Vabimo pa vas tudi v Prekmurje. Ob letošnji 100. obletnici priključitve matici. Kot predsednik Slovenske škofovske konference bo ljubljanski nadškof daroval slovesno sveto mašo v Beltincih, 17. avgusta, ob 17. uri. V teh dneh se bomo še spominjali zgodovine, njene temne plati, slovesnost ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, bo v četrtek 22. avgusta, ob 18. uri, vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Po slovesnosti, ki bo potekala v ljubljanski stolnici, bo sledila še krajša akademija.

Ob koncu meseca pa se bomo spomnili še sv. Jerneja, enega izmed apostolov. Njegov praznik je 24. avgusta.

Če bi radi, da kakšen dogodek dodamo na naš koledar nam to sporočite na: [email protected]. Vabljeni, da nas spremljate na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana na Youtubu.

 

Objavljeno 31. 07. 2019

Podobni prispevki