Ob začetku novega akademska leta so se ob gospodu nadškofu Stanislavu Zoretu v stolnici zbrali profesorji, študentje in ostali verniki, da bi prosili Svetega Duha za vodstvo in blagoslov v prihajajočem letu. Študentje so poromali skozi sveta vrata, sledila je molitev rožnega venca, nato pa sveta maša, pri kateri je prepeval APZ sv. Cecilije.

Gospod nadškof Zore je zbrane v pridigi najprej spodbudil z besedami: “V začetku tega akademskega leta, dragi študentje in študentke, bi rad, da vsi na oltar položimo najprej sami sebe.” Predvsem tiste, ki so začeli študijski proces je povabil, da na oltar položijo tudi svoja pričakovanja, negotovosti, pa tudi prve trenutke osamljenosti in domotožja. Na oltar naj bi položili tudi svoje dobre sklepe, ki jih je v začetku akademskega leta navadno veliko. Gospod nadškof je študentom priporočil, da na oltar položijo svoje domače ter svoje profesorje in profesorice, da bi: “tudi oni, pod vodstvom Duha, posredovali vašim glavam in vašim srcem, tisto kar so se naučili in tisto, kar so doživeli.” S tem ko bodo študentje na oltar polagali tudi drug drugega, se bodo mogli prav zares srečevati v Bogu, tudi ko se bodo srečali v knjižnici, predavalnici ali v lokalu.

V drugem delu nagovora je gospod nadškof na podlagi dnevne Božje besede spregovoril še o tem, da študentom preti nevarnost, da bi postajali strokovnjaki, ki jih ne vodi Sveti Duh. Po njegovem mnenju je takšen strokovnjak nevaren. Strokovnost je v službi človeka le, če je v njej navzoč Sveti Duh. Na koncu je študente in profesorje prosil, da bi bili med seboj solidarni, tako kot prijatelj iz evangelija, ki je drugemu prijatelju dal, kar je imel. “Drug drugemu pomagajte, da boste mogli postajati čimboljši, vsak na svojem področju. Tekmujte, ampak ne drug proti drugemu. Naučite se sodelovanja! Kajti samo takrat ko sodelujemo smo močni. Ko se vse naše sposobnosti združijo, takrat lahko premikamo gore!” je še dodal gospod nadškof.

 

Celoten nadškofovov nagovor in uvodni pozdrav mag. Toneta Česna

 

Foto: p. Ivan Rampre

Objavljeno 13. 10. 2016

Podobni prispevki