Poleg redne pastoralne dejavnosti Cerkve, ki smo jo predstavili v nedavnem prispevku, je tu še t.i. kategorialna pastorala. To je tista pastoralna dejavnost v Cerkvi, ki zadeva posamezne kategorije prebivalstva in zato potrebuje posebne metode dela in organiziranost. Take kategorije prebivalstva so tiste, ki zaradi življenjskih razmer ne morejo biti deležne redne skrbi župnikov. Najprej je tu bolniška pastorala, ki je formalno organizirana od leta 1985, ko je takratni ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar, ustanovil bolniško župnijo v Ljubljani. Ta pokriva predvsem potrebe ljubljanskih bolnišnic, medtem ko je za Medškofijski odbor za pastoralo zdravja odgovoren msgr. Miro Šlibar.

Osebe z motnjami v duševnem razvoju so vključene v mednarodno gibanje Vera in luč, ki je duhovno gibanje skupin oseb z motnjami v duševnem razvoju, njihovih staršev in prijateljev, zlasti mladih. Gluhi in naglušni najdejo svoje mesto v Pastorali gluhih in naglušnih Slovenije, za njihovo delovanje pa skrbi vikar za tovrstno pastoralo g. Edi Strouhal. V Cerkvi je že leta 1945 začelo goreti gibanje Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov, pri nas v Sloveniji pa začetke tega gibanja postavljamo v leto 1973. Bolniki in invalidi se lahko od takrat dalje tudi pri nas pridružijo temu krščanskemu bratstvu. V zadnjem času so vedno bolj pereča tema begunci. Tudi za njihovo pastoralo si prizadeva Cerkev, pri nas za to skrbi Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, ki deluje v okviru večje mednarodne organizacije Jesuit Refugee Service.

Tudi pripadniki policije imajo na voljo svojega duhovnika. Nedavno tega je bil na mesto policijskega vikarja imenovan g. Igor Jereb. Svoj vikariat imajo tudi pripadniki Slovenske vojske, vodi pa ga vojaški vikar Matej Jakopič. Poskrbljeno je tudi za duhovno oskrbo v slovenskih zaporih, za zaporniško pastoralo pa skbi zaporniški vikar Robert Friškovec.

Posebni mesti v pastorali zasedata cerkvena glasba in misijoni. Če si o teh dveh temah želite prebrati kaj več, pa obiščite spletno stran Nadškofije Ljubljana.

Vabljeni, da spremljate novosti na naši spletni strani, sledite pa nam lahko na naših družbenih omrežjih: profilu nadškofa na Facebooku, Twitterju in Instagramu ter Nadškofije Ljubljana v Google+ in Youtubu.

Svoje pobude in želje lahko sporočite na: [email protected].

 

Objavljeno 24. 05. 2018

Podobni prispevki