V začetku decembra je bilo. Pred 800 leti. Frančišek Asiški se je skupaj z nekaterimi brati vračal iz Rima, kjer mu je papež Honorij potrdil Vodilo nastajajočega reda. Na poti nazaj v Umbrijo je v srcu nosil evangelij, ki ga je postavil za vodilo in življenje manjših bratov. To premišljevanje ga je navedlo na misel, da bi božič leta 1223 praznoval na drugačen način.

Svojega prijatelja Janeza Velita iz Greccia je prosil, naj »skrbno pripravi, kar ti bom naročil. Hočem namreč obuditi spomin na tistega dečka, ki se je rodil v Betlehemu, in na lastne oči videti, kakšno pomanjkanje je trpel že kot otrok, kako je bil položen v jasli in kako je ležal na slami ob volu in oslu.”

Prijatelj Janez je vse natančno pripravil in to so bile Frančiškove jaslice: slama ter vol in osel. Daleč od vsega, kar ustvarja naša domišljija, naš čut za lepo, pa tudi naše hrepenenje po tisti nedolžnosti in veselju, ki ju premore otroška duša in doživljanje.

Nikjer ni bilo Jožefa in Marij, tudi nobene figure, ki bi predstavljala Jezusa, ni bilo. In vendar je Frančišek, pa tudi tisti, ki so prišli božič praznovat v Greccio, doživeli Jezusa, videli so ga ležečega na slami.

Ob tej obletnici in ob našem praznovanju božiča vsem iskreno želim, da bi znali v sebi prebuditi takšen odnos do Boga in do ljudi, da bomo znali odkrivati Božje vstopanje v naše življenje. Lepo je namreč strmeti v upodobitev Jezusovega rojstva v jaslicah – naj bo doma ali v cerkvah. Še lepše in veliko bolj osrečujoče pa je, da Božjo navzočnost uresničujemo v svojih dejanjih.

Vam in sebi želim, da bi znali Boga srečati v ljudeh, ki so lačni, ki so žejni, ki so preganjani, ki so bolni, ki so žalostni – skratka v ljudeh, ki stojijo ob naši poti in beračijo za malo spoštovanja, za drobno prgišče topline. In če nam to uspe, če ne gremo mimo, ampak srečamo človeka in njegovo stisko, se zgodi rojstvo – Bog je tukaj.

Kako želim, da bi mi vsi, najprej pa odgovorni v naši družbi, ne hodili mimo ljudi, ampak preko takih srečanj postavljali jaslice, v katerih bodo doživljali odrešenjsko sporočilo božiča.

Vsem voščim blagoslovljen božič in čim več takšnih jaslic v novem letu.

 

Objavljeno 24. 12. 2023

Podobni prispevki