Letos mineva 100 let od prve mature, ki je v celoti potekala v slovenskem jeziku. Prva slovenska matura je potekala v juniju in juliju 1913 na Škofijski klasični gimnazij v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Dogodek pomeni zgodovinski prispevek k razvoju slovenskega šolstva in uveljavljanju slovenskega jezika v javni rabi.

Jubilejni dogodek bomo v prostorih naše šole slovesno počastili s krajšo akademijo, ki bo v torek, 18. junija 2013, ob 18.00, v dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava. Slavnostni govornik bo predsednik Državne komisije za splošno maturo prof. dr. Blaž Zmazek. Voščilo predsednika države g. Boruta Pahorja bo posredoval njegov svetovalec za področje šolstva akademik prof. dr. Boštjan Žekš.

Po akademiji se v atriju na ogled razstava del bivših dijakov, ob 19.30 pa bo v atriju gimnazije koncert Pod zvezdnatim nebom, na katerem se bodo predstavili mladi glasbeniki.

 

Dodatne informacije dobite pri pomočnici direktorja Zavoda sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar na Štuli 23 v Šentvidu nad Ljubljano, tel. 01/582–21–51, e-naslov: [email protected].

Objavljeno 17. 06. 2013

Podobni prispevki