Dragi bratje škofje, duhovniki, bogoslovci, redovnice in redovniki, domači, prijatelji in vsi bratje in sestre, ki smo zbrani tukaj okrog oltarja ljubljanske stolnice in tisti, ki ste pred radijskimi sprejemniki!
S sveto mašo, evharistično daritvijo smo se že zahvalili nebeškemu Očetu za Sina Jezusa Kristusa, ki nam ga pošilja, in Svetega Duha posvečevalca. Prva zahvala gre vedno Bogu, ki nas je poklical v življenje in nas združil v skupnost Božjih otrok, v Cerkev. Bogu hvala za vse darove in za njegovo odrešenjsko bližino! Bogu se zahvaljujem skupaj z vami, bratje in sestre, za dar škofovskega posvečenja in da smemo biti tu in mu služiti!
Po zahvali Troedinemu Bogu za odrešenjsko delo, se Bogu zahvaljujem za Cerkev.
Najprej za Cerkev, ki je tukaj prisotna:
Gospodu nadškofu msgr. Stanislavu Zoretu, ki me je posvetil v škofa in bom smel biti njegov sodelavec v naši ljubljanski nadškofiji.
Gospodu apostolskemu nunciju msgr. dr. Juliuszu Januszu, soposvečevalcu, ki predstavlja posebej močno vez s svetim očetom papežem Frančiškom in vso vesoljno Cerkvijo. Preko njega se prisrčno zahvaljujem svetemu očetu Frančišku, ki me je imenoval za škofa.
Zahvaljujem se gospodu škofu msgr. Andreju Glavanu, soposvečevalcu; preko njega, ki je predsednik Slovenske škofovske konference želim biti bratsko povezan z vsemi škofi, pastirji v Cerkvi na Slovenskem.
Zahvaljujem se za prisotnost in molitev vseh škofov, ki ste tukaj; najprej gospodu kardinalu dr. Francu Rodetu, gospodu škofu Antonu Jamniku, in potem vsem škofom iz slovenskih škofij, škofom iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Nemčije in Madžarske …
Zahvala vam, bratje duhovniki, ki ste prišli v tako velikem številu, da skupaj praznujemo, molimo in prosimo Gospoda za naše verno ljudstvo; hvala za bližino in molitev vsem našim kanonikom z gospodom proštom in stolnim župnikom na čelu.
Posebna zahvala Bogu za Cerkev naših bogoslovcev; hvala vam za vaše devetdnevnice, za vso molitev ter delo tako v pripravi na posvečenje kot tudi ves čas življenja v semenišču; vidim, da smo skupaj ta praznik vzeli za svojega in skupaj praznujemo.
Zahvaljujem se vsem redovnikom in redovnicam, za prijateljsko povezanost, za sodelovanje ter za vso molitveno pomoč. Priporočam se še naprej.
Zahvaljujem se Bogu za vse ostale brate in sestre, ki ste tukaj prisotni v stolnici in ki ste z nami po valovih Radia Ognjišče: za vašo molitev in potrpljenje; za vas, dragi pevci in instrumentalisti, za vse, ki ste pripravili in okrasili to našo stolno cerkev. Hvala vsem v pripravljalnem odboru! Hvala sodelavcem Radia Ognjišče za prenos te slovesnosti ter vsem novinarjem in repoterjem.
Dobremu Bogu se ob tej priložnosti zahvaljujem za Cerkev naše domače družine: za mamo Marijo in pokojnega očeta Franceta, za Marjana, Toneta in Ani z družinami; hvala tudi za vse sorodnike, žive in pokojne.
Bogu hvala za Cerkev naše homške župnije, za verne brate in sestre in vse dušne pastirje.
Z veliko hvaležnostjo se spominjam Cerkve, ki sem jo doživljal v vipavskem malem semenišču, v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani, v Germanikumu in Gregoriani v Rimu.
Hvala za Cerkev v Mostah in v Fužinah, za Cerkev bogoslovcev in predstojnikov v semenišču, za Cerkev med zavzetimi verniki in kaplani v Grosupljem in tukaj v stolni župniji.
Bogu sem zelo hvaležen za Cerkev v naši ljubljanski nadškofiji, ki ji želim odslej služiti na nov način – in tudi vso Cerkev na Slovenskem.
Gospod mi je dal veliko priložnost, da sem smel doživeti tudi Cerkev drugih narodov.

Srdačno pozdravljam i zahvaljujem se svim prijateljima iz Hrvatske koji su došli na moje biskupsko ređenje: iz Varaždina, Rijeke i Zagreba, osobito prijatelju biskupu Ivanu Šašku! Puno vam hvala što možemo življeti kao prijatelji, suradnici i brača u našim susjedskim odnosima.

Eine große Freude ist es für mich und uns alle, daß die Brüder aus meinem Jahrgang zur Bischofsweihe gekommen sind. Danke für das Gebet und für die brüderliche Verbundenheit – besonders dem Bischof Karl Heinz Wissemann. Danke auch für das Gebet und die Verbundenheit mit dem Bischof von Klagenfurt Alois Schwarz, und mit dem Bischof aus Ungarn Andras Veres.

Rivolgo un cordiale ringraziamento agli amici d’Italia vescovi e rapresentanti delle diocesi vicine Trieste, Gorizia e Udine; grazie a tutti altri amici d’Italia.

Lepo pozdravljam in se zahvaljujem za prisotnost predstavnikov sestrskih Cerkva, bratom iz Srbske pravoslavne Cerkve in bratom iz Evangeličanske Cerkve; hvala vam za vašo molitev. 

Poleg zahval pa želim skupaj z vami, bratje in sestre, položiti pred Gospoda tudi svoje prošnje. Prošnjo, da bi mogel v škofovski službi živeti v globoki veri, zaupanju v Božje delovanje in tudi ljubezni tako do Boga kot ljudi. Želim, da me pri tem spodbuja moje škofovsko geslo: »Gospod je blizu!« Ta njegova bližina je razlog veselja in zaupanja. Naj bo to blizu tudi takrat, ko bo prisoten križ.
To Gospodovo bližino razlaga škofovski grb. Modra barva predstavlja Marijo, ki je Božjo besedo, ki nam jo Gospod podarja čisto blizu, najbolj celostno sprejela in se je ta Beseda v njej učlovečila. Marija naj me spremlja in tega vedno znova uči. Škrlatno rdeč križ na sredini predstavlja zmagoslavni Jezusov križ, ki nam je prinesel odrešenje in s katerim Jezus vstopa v vse naše vsakdanje križe. Zelo blizu pa nam je Jezus vsak dan v evharistiji, v svetem obhajilu, ki ga predstavlja bela hostija sredi grba.
Tako prosim, da bi mogel vedno oznanjati, kako lepo je biti Gospodov, biti del Cerkve, ki je Gospodova nevesta! Kako čudovito je biti kristjan, ki je blizu Gospodu in ima upanje za večnost.

msgr. dr. Franc Šuštar
pomožni škof

Objavljeno 15. 03. 2015

Podobni prispevki