Napolnjena Galussova dvorana Cankarjevega doma se je včeraj, 18. maja, neizogibno srečala s spontanostjo neverjetne raznolikosti glasbenega izraza kar devetih zborov in glodalnega orkestra, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava. Predstavilo se je več kot 400 mladih pevcev in instrumentalistov, ki so bili, poleg osnovnošolcev iz OŠ Alojzija Šuštarja, v veliki večini gimnazijci iz Škofijske klasične gimnazije ter dva zbora alumnov. Na koncertu smo s posebnim veseljem med gosti sprejeli skladatelja akademika Lojzeta Lebiča, kateremu so bile posvečene tri izvedbe njegovih skladb ob njegovi 80. letnici.

Predvsem raznolik program je pripomogel k bogatemu večeru, prav tako pa izredna muzikalnost nastopajočih od najmlajših pa do že izkušenih v vokalni ali inštrumentalni govorici. Predvsem se izvajalcem vidi, da uživajo v spontanosti, do katere jih je pripeljala dobra glasba in seveda odlični glasbeni pedagogi, ki so se danes na koncertu predstavili kot dirigenti oz. mentorji. Dirigenti so namreč tisti, ki posredujejo znanje in motiv za ubranost petja in igranja na eni strani ter sproščenost ob užitku muziciranja na drugi. Za vse to so letos poskrbeli: Nadja Janežič v Otroškem in Mladinskem zboru OŠ Alojzija Šuštarja ter Dekliškem zboru 1. letnika Škofijske klasične gimnazije; Mateja Černic v Ženskem zboru MENS SONORA; Damijana Božič Močnik v Fantovskem zboru 1. letnika Škofijske klasične gimnazije; Helena Fojkar Zupančič v Dekliškem zboru sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Mešanem zboru Škofijske klasične gimnazije; Damijan Močnik v Mladinskem mešanem zboru sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Zboru Megaron ter Drago Arko kot mentor godalnemu orkestru. Pred petjem že skoraj ponarodelih Zborov Svatov iz opere Lucia di Lammermoor in Pesmi sužnjev iz Verdijevega Nabucca, kjer so na odru nastopili prav vsi nocojšnji izvajalci, je goste pozdravila dr. Marina Rugelj, ravnateljica OŠ Alojzija Šuštarja. V nagovoru je poudarila pomen glasbe, ki razveseljuje naša srca, in se zahvalila prijateljem dobre glasbe za 20-letno velikodušno podpiranje zborovskih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava.

Če zaključim z uvodno mislijo osnovnošolke: »Hojladidrija, hojladidrom, vsaka pesem potrebuje velik in svetel dom«, potem lahko rečem, da je pesem v 21. letih zagotovo našla velik in svetel dom v Zavodu sv. Stanislava. Se nam bodo drugo leto pridružili tudi vrtčevski otroci? Vzemimo predvsem spontano …
Lily Schweiger Kotar, pomočnica direktorja

Več na …

Objavljeno 19. 05. 2014

Podobni prispevki