LJUBLJANA/BREZJE – Pri Mariji Pomagaj na Brezjah bo v petek, 23. maja 2014, potekal 38. večer slovenskih krščanskih izročil, ki bo povezan tudi s srečanjem poslušalcev Radia Ognjišče. Večer, ki bo vključeval tudi popoldansko peš romanje iz štirih strani (Lesc, Naklega, Tržiča in Vrbe) bo uvod v sobotno praznovanje 200-letnice milostne podobe Marije Pomagaj. Vsaki romarski poti želimo dati vsebinski poudarek, z njim pa tudi molitveni namen in premagovanje napora.

“Stoletni vzklik slovenskega katoličana v vseh okoliščinah življenja. Pa tudi iskalci Boga in tisti, ki so se od Njega oddaljili, kličejo in prosijo: Marija, pomagaj nam! Ta prosilni vzklik se vsako leto ob prazniku Marije, pomočnice kristjanov, ki ga zaradi milostne podobe na Brezjah imenujemo kar praznik Marije Pomagaj, še posebej poživi, obnovi in poglobi. Zaradi zgodovinski dogodkov in mnogih vetrov, ki so zapihali in prepihali raj pod Triglavom, se je v povezavi s praznikom Marije Pomagaj (24. maj) začel obhajati spomin slovenskih krščanskih korenin oz. izročil. Pobuda je nastala daleč proč od Slovenije, na ameriških tleh, med našimi rojaki, ki nosijo v srcu Brezje in slovensko podobo nebeške Gospe,” je pred petkovim in sobotnim dogajanjem na Brezjah zapisal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Večer krščanskih izročil je postal tudi praznik Radia Ognjišče, saj je Marija Pomagaj njegova zavetnica.

Letošnje praznovanje bo še posebej slovesno, saj smo v letu, ko se slavi 200. obletnica milostne podobe Marije Pomagaj. Slovesno praznovanje se bo začelo 23. maja zvečer, ko bo za vsakogar priložnost, da s svojo osebno navzočnostjo ali pa s sodelovanjem pri radijskem prenosu uresniči misel svetega papeža Janeza XXIII.: „Izročilo pomeni, da skrbimo za ogenj, ne da ohranjamo pepel.“ Ohraniti krščansko izročilo slovenskega naroda pomeni, da se povežemo v skupni molitvi in prošnji pred milostno podobo Marije Pomagaj: „Vse Slovence k Bogu dvigaj, vero v srcih jim prižigaj!“

 

23. maj 2014

Ob 18.45 se bo oglasila praznična pesem brezjanskih zvonov, ki bo pozdravljala romarje in jih vabila v baziliko, kjer se bo ob 19. uri začela molitev prvih večernic praznika Marije Pomagaj, temu pa bo sledila molitev veselega dela rožnega venca. Ob 20. uri bo slovesni prenos milostne podobe iz bazilike do oltarnega prostora na trgu, kjer bo slovesno somaševanje vodil provincial frančiškanov p. Stane Zore. Po maši bo med petimi litanijami procesija z milostno podobo in lučkami po vasi.

Po procesiji se bo v baziliki nadaljevala skupna molitev rožnih vencev do polnoči. Med posameznimi desetkami, ki bodo imele svoj molitveni namen, se bo pletla zgodovina dveh stoletij milostne podobe.

Ob 24. uri bo somaševanje letošnjih srebrnomašnikov. V letu 1989 je bilo posvečenih 34 duhovnikov, od tega 24 škofijskih (Gorica, Koper, Ljubljana, Maribor) in 10 redovnih.

Neposredni radijski prenos bo od 23. maja 2014 od 19.00 do 24. maja do 1.00. Že v popoldnevu pa bomo z Brezij ustvarjali poseben program med 13. in 15. ter 16. in 19. uro.

 

24. maj 2014

Od 1.00 do 5.00 bo priložnost za osebno molitev v baziliki. Ob 5.00 bo rožni venec in molitev besednega bogoslužja in hvalnic. Jutranje svete maše bodo ob 6.00, 7.00 in 8.00. Ob 9.00 bo v baziliki rožni venec, ki bo prepleten s pesniško upodobitvijo nastanka milostne podobe, ki jo je spesnil pesnik in pripovednik Joža Lovrenčič. Prvič je bila izdana v letu 1943.

Po molitvi v baziliki bo v procesiji na trg prenesena milostne podoba Marije Pomagaj in ob 10. uri se bo začelo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan, novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije.

V prazničnem 24. maju bosta na Brezjah še sveti maši ob 16.00 in 19.00. Ob 17.00 se bo začel škofijski dan mladih, ki se bo sklenil predvidoma ob 21.00.

24. maja bo neposredni radijski prenos od 5.00 do 6.00 ter od 9.00 do 12.00 (12.30). Poseben program z Brezij pa Radio Ognjišče pripravlja med 6.00 in 9.00, ter med 18.00 in 19.00.

 

Peš romanje

Romanje se bo začelo ob 16.00 v Vrbi pred Prešernovo rojstno hišo in Naklem pred župnijsko cerkvijo, ob 16.30 v Lescah pred župnijsko cerkvijo in Tržiču pred župnijsko cerkvijo.

Prevoz z Brezij si mora vsak zagotoviti sam, dajemo pa možnost, da se pripeljete do Brezij, tam pustite avtomobil in se na odhodna mesta odpeljete z avtobusom, ki bo odpeljal ob 15.30 izpred romarskega urada na Brezjah.

Prva romarska pot bo iz Vrbe – dolga okoli 12 km – začetek ob 16.00 pred rojstno hišo Franceta Prešerna. To pot smo naslovili pot kulture, na kateri bomo molili za kulturne delavce, učitelje in profesorje ter znanstvenike.

Spomnimo se, kaj je škof Vovk, ki je bil 100 let rojen za Prešernom v isti hiši v Vrbi, zapisal: „Kako lepo je bilo v dijaških letih, ko sem tolikokrat iz Vrbe peš romal na Brezje, v poletju večkrat kar vsako nedeljo, in sem tam ob Pomočnici svoj klic utrjeval.“

Druga romarska pot bo iz Nakla – dolga 12 km – začetek ob 16.00 pred župnijsko cerkvijo svetega Petra v Naklem. To pot smo naslovili romarska pot zdravja. Z njo želimo Mariji, zdravje bolnikov in tolažnici žalostnih, priporočiti bolnike, invalide in trpeče, pa tudi njihove domače in zdravstveno osebje.

Tretja romarska pot bo iz Lesc – dolga 8 km – začetek ob 16.30 pred župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja. To bo romarska pot delavcev in kmetov, zato bo naša molitev za delavce in spoštovanje delavskih pravic, za brezposelne in iskalce služb, za kmete in vse njihove skrbi. Molili bomo za blagoslov dela in za obroditev sadov zemlje.

Četrta romarska pot bo iz Tržiča – dolga 9 km – začetek ob 16.30 pred župnijsko cerkvijo Marijinega oznanjenja v Tržiču. Pot smo naslovili romarska pot družine, zakoncev in zaročencev. Kraljici družine bomo priporočali družine, zakonce in mlade, ki trkejo ljubezenske niti.

 

Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev

Povezanost Slovencev na tujem z Marijo Pomagaj sega v prva desetletja prejšnjega stoletja. Kronanje Marije Pomagaj 1. septembra 1907 je v domovino privabilo številne Slovence, ki so živeli po svetu. Ko so se vračali v dežele, kjer so dobili delo in si ustvarili pogoje za bivanje, jih je spremljala Marija z Brezij. Njeno čaščenje so spodbujali tudi frančiškani, varuhi njenega svetišča. Ko so si slovenski frančiškani v Združenih državah Amerike po letu 1923 na opuščeni kmetiji v Lemontu pri Chicagu uredili središče s samostanom in cerkvico, so v njej 24. maja 1925 namestili sliko Marije Pomagaj. Škof Anton Bonaventura Jeglič (1850–1937) je nekaj let zatem Marijino podobo kronal in tako so rojaki v ZDA dobili “ameriške” Brezje, kamor še zdaj prihajajo romarji iz ZDA, pa tudi od drugod. Škof Jeglič, ki je sam nekaj časa živel v izseljenstvu, je Marijo Pomagaj nameraval razglasiti za Kraljico in Mater po svetu razkropljenih Slovencev. Danes lahko rečemo, da je že zdavnaj postala Kraljica Slovencev. Njene podobe, tudi kronane, najdemo na vseh celinah sveta.


Besedilo je posredoval Alen Salihović, ki je na voljo za dodatne informacije na e-naslovu: [email protected] ali na telefonski številki 01/292-75-04.


Več na:

http://www.marija.si/
http://radio.ognjisce.si/sl/154/utrip/13810/
http://radio.ognjisce.si/sl/154/utrip/13805/

Objavljeno 19. 05. 2014

Podobni prispevki