Dragi bratje duhovniki in redovniki, sestre redovnice in vsi verniki  ljubljanske nadškofije!

Približuje se leto usmiljenja, ki ga bo sveti oče Frančišek za vso vesoljno Cerkev razglasil na praznik Brezmadežne in odprl sveta vrata. Sveti oče je škofe povabil, da na podoben način na 3. adventno nedeljo leto usmiljenja razglasimo tudi v stolnicah naših škofij.

V ljubljanski stolnici bomo za ljubljansko nadškofijo slovesno razglasili leto usmiljenja in odprli sveta vrata na 3. adventno nedeljo,  13. decembra ob 16. uri.

Tebe, dragi sobrat, in tvoje vernike, pa tudi tebe, dragi redovnik in redovnica, vabim na to slovesnost. Vesel bom, če se mi boste duhovniki pridružili pri sveti maši in odprtju svetoletnih vrat. Na primeren način povabite k slovesnosti tudi vernike.

Še kratko navodilo: duhovniki se oblečemo v stolnem župnišču,  verniki pa se zberejo zunaj, pred tako imenovanimi Ljubljanskimi vrati (vhod v stolnico s Ciril Metodovega trga), ki  bodo v letu usmiljenja sveta vrata. Po odprtju svetih vrat bomo vsi prvič stopili skozi sveta vrata leta usmiljenja.

Hkrati vas spodbujam,  da organizirate dekanijska,  župnijska in stanovska romanja v stolnico –  mater vseh cerkva nadškofije, kakor sam papež imenuje stolnice. Naj se leto usmiljenja kot hvaležnost za Božje usmiljenje, naše usmiljenje po vzoru Očetovega usmiljenja, pa tudi spoznanje, da smo usmiljenja potrebni, zaključi z romanjem v svetoletno cerkev, kjer bomo kot cilj simbolno prestopili svetoletna vrata kot prag usmiljenja in prejeli zakrament usmiljenja. Vsaka pot ima svoj cilj. Usmiljenje dosežemo z usmiljenjem, romanje usmiljenja zaključimo s korakom prestopa skozi sveta vrata usmiljenja kot znamenje zaupanja v Očetovo usmiljenje, znamenje naše odločenosti za Boga in želje, da spremenimo svoje življenje. Prestopiti prag vrat, ki jih Cerkev odpira v letu usmiljenja, simbolno ponazarja,  da Bog odpira srce svojega usmiljenja za vsakega posameznika in vse ljudstvo.

Močno spodbujam, da se odpremo Božjemu usmiljenju, se odenemo v sočutno usmiljenje in poromamo v stolnico ali druga svetoletna svetišča, kjer bomo lahko deležni še drugih milosti usmiljenja. O možnih dneh in urah skupinskih romanj poglejte na www.stolnica.com ali pa se obrnite neposredno na stolnega župnika Jožeta Pluta ([email protected] ali 031 673 111).

 

Lep pozdrav v Gospodu!

msgr. Stanislav Zore OFM, ljubljanski nadškof metropolit

 

Objavljeno 07. 12. 2015

Podobni prispevki