9. januarja bo v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 ob 18. uri odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas z naslovom Pridite in poglejte. Dogodek bo glasbeno obarval Septet Fortuna, razstavo bo odprl odgovorni urednik Družine msgr. Franci Petrič. Razstava bo na ogled do konca januarja, potem se bo selila v Maribor.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je od 19. do 23. avgusta 2013 potekala 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2013/2014 je: »Pridite in poglejte«. Izkupiček prodanih del bo namenjen Materinskemu domu Karitas.

V celotnem času kolonije so ustvarjali Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik, Martina Žerjal in častni gost Andrej Jemec. Pridružili so jim še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert ter likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ob dnevu odprtih vrat  je svoje likovno delo darovalo 28 udeležencev preteklih kolonij in 50 ljubiteljskih slikarjev. Iz celotnega druženja je nastalo 170 likovnih del.

Dela iz 19. kolonije so bila septembra razstavljena na Sinjem vrhu, oktobra na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju, novembra na dvorcu Zemono pri Vipavi in decembra v galeriji Ars v Gorici. Za enkrat je prodanih 39 likovnih del v skupni vrednosti 12.592 EUR.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas se je trdno zasidrala v slovenski likovni prostor in v tem času postala tradicionalna in prepoznavna – tudi zaradi svojega prav posebnega poslanstva. Karitas si z nastalimi deli ne ustvarja lastne likovne zbirke, marveč skrbi, da dobrodelnost, preko likovne umetnosti, prihaja med ljudi. Projekt je mednarodni tako zaradi izbora kvalitetnih likovnih ustvarjalcev, kakor tudi zaradi razstavnih potovanj, saj so nastala dela predstavljena v najrazličnejših okoljih, med najrazličnejšimi ljudmi. Njena posebnost je tudi v tem, da so, poleg umetnikov, tudi vsi strokovni  in laični sodelavci prostovoljci, ki darujejo svoj čas in svoj talent za širjenje lepote in dobrote doma in po svetu.

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas,

Gsm: 041 429 713, e-pošta: [email protected]

Objavljeno 08. 01. 2014

Podobni prispevki