Milostno podobo naše Gospe iz Aparecide nam bo kardinal Raymondo Assis izročil v Stiški baziliki v nedeljo, 2. marca ob 16. uri.

Med Slovenijo in Brazilijo že vrsto let poteka dobro sodelovanje. Pa ne zgolj na gospodarskem in kulturnem področju, temveč tudi na duhovnem. Slovenski misijonarji so pustili velik pečat med brazilskim ljudstvom. Lansko leto je Gospodar življenja odpoklical dva slovenska duhovnika, ki sta svoje življenje posvetila temu narodu. To sta bila cistercijan p. Alojzij Ilc, in salezijanec Ernesta Saksida, ki sta svoje življenje in delo posvetila temu narodu. Tudi danes deluje v Braziliji več slovenskih misijonark.
Zaradi te povezanosti, se je na željo brazilskega veleposlanika Gilberta Moura, nadškof iz Aparecide kardinal Raymondo Assis odločil, da podari slovenskim vernikom kopijo zavetnice Brazilije, Naše Gospe iz Aparecide.

Zgodovinski viri navajajo, da so kip našli trije ribiči med čudežnim ulovom rib. Zgodilo se je leta 1717, ko je guverner province Sao Palolo, potoval skozi to področje.  Ljudje so mu želeli pripraviti gostijo. Grof si je zaželel ribe. Trije ribiči so se odpravili do reke, da bi ujeli nekaj rib. Žal pa ni bila sezona lova. Bili so v strahu, kaj bo z njimi, če ne izpolnijo grofovih pričakovanj. Vse, kar so njihove mreže zajele je bil majhen kip Brezmadežne. Priporočili so se Mariji in sledil je obilen ulov.

Priljubljenost Marijine podobe je hitro naraščala. Zlasti so jo za svojo sprejeli Brazilci nižjih stanov. Pa ne zato, ker je bila črna, temveč, ker se je dala najti preprostim ribičem. Tudi prvi čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Marije iz Aparecide, se je zgodil mlademu sužnju. V najdeni podobi so videli predvsem Božje sporočilo, da je Marija mati tudi ”ta črnih”. To pomeni Indijancev, potomcev sužnjev ter preprostih in revnih delavcev. Ta zavest Božje bližine jim je dajala poguma, da so z večjim pogumom, zlasti pa z večjim zaupanjem sprejemali življenje z vsemi njegovimi težavami.

Kip je bil najprej v hiši ribiča Filipeja. Ker se je tam zbiralo čedalje več ljudi, so zgradili majhno kapelico. Ker tudi ta ni več zadoščala so leta 1745 zgraditi večje svetišče. Tudi to je kmalu postalo premajhno, zato so leta 1834 zgradili večjo cerkev. Ob 50-letnici dogme o Brezmadežnem spočetju Device Marije, je bila, leta 1904, podoba slovesno kronana. Leta 1930 pa jo je papež Pij XI. razglasil za kraljico in zavetnico vseh Brazilcev. Leta 1955 pa so začeli graditi današnjo veliko baziliko, ki jo je leta 1980 posvetil papež Janez Pavel II.

Bazilika v Aparecidi je največja Marijina cerkev na svetu in takoj za vatikansko baziliko  druga največja cerkev na svetu. Sprejme lahko 45.000 romarjev.
Aparecido je še v času svojega službovanja v Buenos Airesu večkrat obiskal tudi kardinal Bergoglio, sedanji papež Frančišek. Tudi na svojem apostolskem potovanju na Svetovni dan mladih je poromal v to svetišče in se priporočil Naši Gospe iz Aparecide.

p. Maksimilijan File

Objavljeno 19. 02. 2014

Podobni prispevki