Tretjo soboto v mesecu septembru je vsako leto pri cistercijanskem samostanu v Stični zbrana velika množica mladih, saj se tam odvija festival Stična mladih. Letošnji festival, ki bo v soboto, 20. septembra 2014, je že 33. po vrsti in poteka pod geslom: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo« (Mt 5,3), kar je tudi geslo letošnje papeževe poslanice mladim.

Ob 9.30 se pričnejo programi za dijake in študente ter mlade v poklicih, nogometni turnir in novost likovni atelje. Ob 11.30 so na voljo raznovrstne delavnice z zanimivimi gosti, nato je 14.15 sveta maša, ki jo sooblikujejo mladi. Preden se poslovijo in odidejo vsak na svoj konec, pa je še zaključni koncert, ki ga pripravi Stična band. V času srečanja lahko udeleženci molijo v opatovi kapeli, prejmejo zakrament sprave ali pa preprosto klepetajo s svojimi prijatelji in znanci.

Festival Stična mladih je namenjen mladim, ki so aktivni v župnijah in so polni veselja, pa tudi tistim, ki iščejo, ki jih težijo življenjske okoliščine ali jim mladost nalaga zahtevna bremena.

Znaten del programa bo sestavljen iz delavnic, ki so jih organizatorji razdelili v tri sklope:
– kot potrebujemo pogum, da smo srečni; potrebujemo pogum, da živimo preprosto,
– smo dolžni biti pozorni in čuječi, da premagamo skušnjavo brezbrižnosti
– ubogi so resnično naši učitelji.
V okviru delavnic bomo razmišljali tudi skupaj z gosti kot so: celjski škof Lipovškom; g. Tanjić, rektor zagrebške katoliške univerze, nadvojvoda Georg von Habsburg, g. Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča; g. Bajda, predsednik SAZU in g. Brglez, predsednika državnega zbora.

Pričevalka pa bo Chiara Amirante, ustanoviteljica skupnosti Nova obzorja. Chiara Amirante je že kot deklica čutila Božji klic in iskala Jezusovo voljo. Čutila je, da jo Bog kliče k najbolj ubogim – tistim, ki so duhovno najbolj oddaljeni od Boga, ki že na zemlji doživljajo pekel. Žal je zbolela za očesnim vnetjem in ker je skoraj oslepela, je prosila Jezusa, naj ji pokaže pot, po kateri jo želi voditi. Bog jo je ozdravil, ona pa je čutila, da mora med narkomane in prostitutke na rimsko postajo Termini, v podzemlje. Mladim tam je pokazala luč. Ker pa jih ni imela kam usmeriti, je začela iskati hišo, kamor bi lahko prišli iz pekla, ki so ga živeli na ulici. Čez čas in po številnih preizkušnjah ji je to uspelo po Božji previdnosti: zrasla je skupnost Nova obzorja, ki se je že razširila v več držav, kjer sprejemajo uboge različnih vrst in jih vodijo k Bogu.

Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil koprski škof Jurij Bizjak. Poleg Stična banda bo pri bogoslužju sodeloval tudi več kot združeni mladinski pevski zbor. Praznovanje bodo po maši nadaljevali pod taktirko Stična banda.

Želja vseh ustvarjalcev pa je, da bi izkušnjo skupnosti in veselje, ki ga doživimo v Stični, prenesli v vsakdanje življenje.

Skupina mladih se bo podala na peš romanje iz Litije do Stične na predvečer festivala mladih v petek, 19. septembra.
Več na spletni strani sticna.net

Objavljeno 08. 09. 2014

Podobni prispevki