Tretjo soboto v mesecu septembru je vsako leto pri cistercijanskem samostanu v Stični zbrana velika množica mladih, saj se tam odvija festival Stična mladih. Tako bo tudi letos, v soboto, 21. septembra 2013. Festival, ki ga organizira Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine, poteka ves dan.

Ob 9.30 se pričnejo programi za dijake in študente ter mlade v poklicih, ob 11.30 pa so na voljo raznovrstne delavnice z zanimivimi gosti, nato je 14.15 sveta maša, ki jo sooblikujejo mladi. Preden se poslovijo in odidejo vsak na svoj konec, pa je še zaključni koncert, ki ga pripravi Stična band. V času srečanja lahko udeleženci igrajo nogomet, molijo v opatovi kapeli, prejmejo zakrament sprave ali pa preprosto klepetajo s svojimi prijatelji in znanci.

Projekt želi mladim ponuditi izkušnjo skupnosti, ki nudi prepoznavanje enkratnosti posameznika in bližine Boga. Spodbuja izmenjavo izkušenj med skupinami ter prenos izkušnje v skupine in osebno življenje. Podpira vzajemno izmenjavo darov.

Ciljna skupina

Festival Stična mladih je namenjen mladim, ki so aktivni v župnijah in so polni veselja, pa tudi tistim, ki iščejo, ki jih težijo življenjske okoliščine ali jim mladost nalaga zahtevna bremena.

Geslo

Letošnji festival je že 32. po vrsti in poteka pod geslom: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence« (Mt 28,19), kar nas povezuje z mladimi, ki so bili poleti zbrani ob papežu Frančišku na svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru.

Program

Znaten del programa bo sestavljen iz delavnic, ki so jih organizatorji razdelili v tri sklope, podrobneje pa so opisane na povezavi:

  • Govorim z Bogom
  • Misijonar po svetu
  • Misijonar v vsakdanjem življenju

Program za študente in mlade v poklicih: v Stični bo prostor namenjen tudi študentom in mladim v poklicih. V programu za omenjeno skupino obiskovalcev bo sodelovala pevka Judita.

Tržnica ponudbe programov za mlade: Na obrobju osrednjega prireditvenega prostora se bodo na stojnicah predstavila duhovna gibanja, skupnosti in združenja, projekti, dogodki, društva in redovne skupnosti, ki za mlade pripravljajo različne programe.

Maša: somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil novomeški škof in apostolski administrator ter predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan, pridigal pa bo ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Poleg Stična banda bo pri bogoslužju sodeloval tudi več kot petdesetčlanski mladinski pevski zbor.

Sklepno praznovanje: Praznovanje bodo po maši nadaljevali pod taktirko Stična banda in z veseljem, ki je v Gospodu zmeraj pristno.

Letos bo prvič potekalo tudi peš romanje iz Litije do Stične, ki ga organizirajo skavti.

Prispevek udeležencev za organizacijo in dobrodelna akcija

Stično mladih pripravljajo mladi za mlade in to prostovoljno. Ob celotni organizaciji pa nastanejo stroški, ki jih je treba poravnati. Zato so vsi udeleženci povabljeni, da prispevajo pet evrov. Stična mladih ne operira z denarjem na način, da bi na koncu pričakovali dobiček. Denar razumemo kot sredstvo, ki nam omogoča, da Stična mladih obstaja in kot priložnost, da z njim pomagamo tistim, ki so v finančni stiski. Letošnje leto bodo odločitev, komu nameniti kakšen delež od 20 odstotkov sredstev  prispevka, sprejeli udeleženci posebne delavnice na samem festivalu. Izbrane so tri možnosti: Družinski center Sveta Gora, Oskrba otrok iz smetišča s hrano v centru Akamasoa na Madagaskarju in Botrstvo v Sloveniji.

Ob oddanem prispevku bo vsak prejel simbolno zapestnico. Ob vhodu vstopnic ne bodo preverjali, saj želijo graditi na zaupanju in odgovornem ravnanju mladih.

Posebna izdaja Mladega vala in Življenje z Jezusom: Ob odhodu bodo mladi prejeli posebno izdajo Mladega vala, ki ga izdaja Družina, in nove sodobne prevode nekaterih delov Svetega pisma v knjižici Življenje z Jezusom.

Dogajanje na terenu pred in po festivalu

Voditelji avtobusov bodo prejeli predlog priprave na festival, ki jo bodo lahko izvedli na poti na dogodek in s tem mladim omogočili celostno izkušnjo. Prav tako bodo dobili gradivo za refleksijo ob odhodu iz Stične.

Želja vseh ustvarjalcev pa je, da bi izkušnjo skupnosti in veselje, ki ga doživimo v Stični, prenesli v vsakdanje življenje.

Več informacij najdete na www.sticna.net

Objavljeno 12. 09. 2013

Podobni prispevki