Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr.Anton Stresje v petek, 27. julija 2012, na sedežu Nadškofije Ljubljana na vljudnostni obisk sprejel visoko delegacijo Ruske pravoslavne Cerkve pod vodstvom škofa Save Voskresenskega, vikarja moskovske eparhije. Škof Sava Voskresenski se mudi v Sloveniji ob priložnosti spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.    

Na že tradicionalnem sprejemu delegacije Ruske Pravoslavne Cerkve pri nadškofu sta se sogovornika v pogovoru dotaknila situacije in razmer Pravoslavne Cerkve v Rusiji, nadškof pa jim je predstavil versko in pastoralno dogajanje v Sloveniji. Nadškof Stres in škof Sava sta spregovorila o pomembni kulturni identiteti slovanskih narodov, ki izhaja iz krščanske tradicije ter sta se zaustavila tudi ob vprašanju ekumenskega dialoga med Katoliško in Pravoslavno Cerkvijo.    

Predstavnike ruske Pravoslavne Cerkve je spremljal g. Igor Furlan iz Društva Slovenija Rusija ter skupina ruskih pevcev Zbora ruske Pravoslavne Cerkve, ki so sprejem na nadškofiji obogatili z ruskimi narodnimi in pravoslavnimi pesmimi.    

Dogodki ob spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem so hkrati spomin na ruske vojne ujetnike, ki so pred 96. leti izgubili življenje pri gradnji tamkajšnje ceste ter priložnost za krepitev vezi med obema narodoma in obema Cerkvama.

Objavljeno 27. 07. 2012

Podobni prispevki