V ponedeljek, 25. in torek, 26. novembra 2013, je v Ljubljani potekala 76. redna plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Seje so se poleg domačih škofov udeležili tudi predstavniki škofovskih konferenc Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Madžarske. Hrvaško je zastopal škof msgr. Josip Mrzljak, Madžarsko škof msgr. Andras Veres, Italijo škof msgr. Eugenio Ravignani ter škof msgr. Franjo Komarica, predsednik škofovske konference Bosne in Hercegovine.

V prvem delu zasedanja so se slovenski škofje srečali s tajništvom Slovenskega pastoralnega sveta (SPS) in sklenili, da bo leta 2016 »Pastoralni dan« na temo družine. Prav tako so škofje obravnavali Vprašalnik o družini, ki ga je Sveti sedež poslal škofovskim konferencam po vsem svetu z namenom, da ga posredujejo vsem dekanijam in župnijam. Škofje so odločili, da bodo v mesecu decembru člani župnijskih pastoralnih svetov, duhovniki, redovnice in redovniki ter člani zakonskih skupin odgovorili na vprašanja v obliki spletne ankete. SŠK bo pridobljene odgovore skupaj s strokovnjaki analizirala in jih do konca januarja 2014 posredovala Svetemu sedežu.

Škofje so tudi potrdili Smernice za zvonjenje, na osnovi katerih bodo škofje v svojih škofijah pripravili uredbe za zvonjenje zlasti v urbanih okoljih.

Osrednja tema drugega dne plenarne seje je bila pastorala družine. Škofje iz sosednjih škofovskih konferenc so predstavili glavne poudarke pastorale družine v njihovih državah ter izpostavili težave in priložnosti na tem področju. Skupaj so ugotovili, da je pastorala družine del temeljnega poslanstva krajevnih Cerkva, kateremu moramo nameniti še več pozornosti in pastoralnega dela.

 

Objavljeno 27. 11. 2013

Podobni prispevki