Ob smrti prvega škofa Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji, Geze Erniša, je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM sedanjemu evangeličanskemu škofu mag. Leonu Novaku, družini pokojnega škofa in celotni skupnosti Evangeličanske cerkve v Sloveniji, izrekel sožalje.

Spoštovani gospod škof mag. Leon Novak,

čeprav smo že dolgo vedeli, da je mag. Geza Erniša, prvi škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji in njen častni škof težko bolan, nas je vest o njegovi smrti kljub temu presenetila. Vse mesece in leta sem večkrat imel v mislih njega in njegovo bolezen, še bolj pa sem sočustvoval z ženo in otroki, ki so v tem času spremljali moža in očeta, njegov boj z boleznijo in njihov boj s skrbjo in žalostjo. Ob smrti moža in očeta jim izrekam iskrene besede sočutja in sožalja.

Sožalje pa izrekam tudi celotni skupnosti Evangeličanske cerkve. Pokojni častni škof Geza Erniša jo je v svojem več kot štiridesetletnem delu »v službi ljudi« zaznamoval s svojo vero in s svojimi voditeljskimi sposobnostmi.

Njegovo delovanje pa je bilo močno prisotno tudi na ekumenskem področju, o katerem je dejal: »V ekumenizmu gre za to, da bomo Božjo besedo in krščanske vrednote, ki so tudi občečloveške, znali čim bolje posredovati različnim ljudem – tako katoličani kot pravoslavni in evangeličani. To je moj ideal ‘ene Cerkve’. To je moje videnje ekumenizma.«

Naj bo po Božjem usmiljenju sedaj deležen polnosti Besede in ideala ene Cerkve.

V Kristusu Vas pozdravljam

msgr. Stanislav Zore OFM

nadškof

Objavljeno 02. 06. 2022

Podobni prispevki