Letošnje, že peto tradicionalno Srečanje slovenskih in hrvaških vernikov, bo v soboto 6. septembra v Ludbregu pri Varaždinu, znamenitem romarskem središču Predragocene Jezusove Krvi. Leta 1411 se je v tamkajšnji grajski kapeli zgodil evharistični čudež, ko se je posvečeno vino spremenilo v kri. V Ludbregu še vedno hranijo monštranco z relikvijami Jezusove krvi.

Srečanje se bo začelo ob 10.00 s skupno molitveno uro s petjem in pričevanji v slovenskem in hrvaškem jeziku. Ob 11. uri bo slovesna procesija z relikvijami v slovesni monštranci po ulicah Ludbrega do prostora pred cerkvijo. Sledilo bo somaševanje škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Pridigal bo celjski škof Stanislav Lipovšek, zbrane pa bo pozdravil tudi predsednik SŠK škof Andrej Glavan. S petjem bo med drugimi sodeloval mešani cerkveni pevski zbor iz Odrancev. Po maši bo veliko časa za prijateljsko druženje, pogovor in okrepčilo.


Zgodba romarskega središča presvete Jezusove Krvi v Ludbregu

V mestecu LUDBREG, v kapeli grofov Batthyany na Hrvaškem, je leta 1411 med mašo duhovnik podvomil v resnično Jezusovo navzočnost pod podobama kruha in vina. Takoj po spremenjenju se je vino spremenilo v kri. Duhovnik je posodico s krvjo dal vzidati v glavni oltar in je šele pred svojo smrtjo razodel čudežni dogodek. Takoj so začeli prihajati številni romarji. Te relikvije so bile pozneje nekaj let v Rimu. Papež Leon X. jih je večkrat v procesiji nosil po mestu. Leta 1513 je izdal posebno bulo, s katero je dovolil javno češčenje. Relikvije so vrnili na Hrvaško. Posebna komisija, ki se je 1500 sestala v Ludbregu, je ugotovila, da se je v zvezi z relikvijami zgodilo več čudežnih ozdravljenj. Popolnoma nepokvarjena kri je od leta 1721 shranjena v posebno dragoceni monštranci augsburške šole, daru grofice Eleonore Batthyany-Strattman.

Tisoči romarjev še danes častijo te dragocene relikvije v romarski cerkvi predragocene Krvi, ki je bila sezidana leta1994. Celotedensko češčenje imajo prvi teden v septembru in ga imenujejo Sveta Nedilja. Takrat nosijo čudežne relikvije v slovesni procesiji. Vsako leto se je udeleži zelo veliko ljudi iz Hrvaškega Zagorja in Posavine. Letos z velikim veseljem pričakujejo tudi romarje iz Slovenije!

Besedilo iz http://www.skofija-novomesto.si/article/2014/jul/21/vabilo-na-slovensko-hrvasko-srecanje-v-ludbreg/

Objavljeno 04. 08. 2014

Podobni prispevki