Ob ponovnih govoricah v povezavi z umikom upokojenega nadškofa msgr. Alojza Urana sedanji ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres in upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran obžalujeva, da se je v javnosti pojavilo toliko različnih domnev, ki so med katoliškimi verniki in v celotni javnosti sprožile nemir in nezaupanje.

Obžalujeva, da so to nelagodje nekateri izkoristili za ponovno izražanje svojih nestrpnosti in predsodkov do katoliške Cerkve.

Res je, da je nadškof Uran v dosedanjih pogovorih v Vatikanu v pokorščini sprejel navodilo, da se v bližnji prihodnosti začasno umakne iz Slovenije. V tem ne vidiva kršitve človekove pravice do bivanja v domovini, ampak spoštovanje pravice Cerkve, da klerikom zapove kraj bivanja.

Upava, da bo odsotnost pripomogla k pomiritvi in da se bodo nesporazumi pojasnili.

Vernikom sva hvaležna, da čutijo s Cerkvijo, s škofi in duhovniki, ter jih prosiva, da ohranijo edinost in zaupanje. Verjameva, da bodo vse stiske, ki jih v tem trenutku doživlja Cerkev, okrepile našo krščansko identiteto, zrelost in odgovornost zanjo. Zato jih tudi prosiva, naj v teh težkih časih okrepijo svoje molitve za Cerkev.

 

V Ljubljani, 25. julija 2012

msgr. Alojz Uran                                                            msgr. dr. Anton Stres

upokojeni ljubljanski nadškof                                            ljubljanski nadškof

 

Objavljeno 25. 07. 2012

Podobni prispevki