Praznovanje godu sv. Stanislava 13. novembra 2013 v letošnjem letu prestavlja hkrati zaključek praznovanja 20. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije. 1. septembra 1993 se je namreč po več kot petdesetletni prekinitvi ponovno pričel pouk na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava. Osrednja dogodka tega dne sta bila maša v župnijski cerkvi sv. Vida in akademija v Zavodu sv. Stanislava. Akademija je bila mladostna predstavitev šolskega utripa in raznovrstnih dejavnosti, ki dajejo gimnaziji prepoznavno podobo in zaznamujejo dijake različnih generacij. Praznični dan je izzvenel predvsem v zahvali za blagoslov »kipenja rasti« v vseh enotah, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava.

Praznično popoldne se je začelo s sv. mašo, ki jo je ob somaševanju škofov in številnih duhovnikov daroval apostolski nuncij msgr. dr. Juliusz Janusz. Glasbeni program je oblikoval Komorni zbor Megaron, ki je zapel mašne speve iz različnih maš sodobnih skladateljev. V uvodu se je ravnatelj gimnazije prof. Simon Feštanj predvsem zahvalil Bogu za veliko zavodsko družino, ki nas vsak dan zvesto spremlja, in navzočim predstavil lik sv. Stanislava, ki je bil, kljub svoji mladosti, poln vneme, čistosti in zvestobe svetemu, po drugi stani pa tudi človek strastne narave in vročekrvnega značaja in kot tak blizu še mnogim mladim danes.

Celoten uvod si lahko preberete v priponki

Apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. Andrej Glavan je v svoji pridigi poudaril, da je »praznik sv. Stanislava, zavetnika zavoda, v letu vere priložnost, da razmislimo o poslanstvu zavoda, ki med drugim tudi vzgaja mlade v celostne krščanske osebnosti (…), da bi znali spoštovati človekovo dostojanstvo, njegovega duha in svobodo, njegovo veselja do ustvarjalnosti, pa tudi pojmovanje človeka kot Božje podobe«. Mlade je povabil, naj, čeprav živimo v okolju, ki misli, da Boga ne potrebuje, sprejmejo vero kot notranjo luč, ki nam kaže pot, ter dodal, da bo »naša vera vedno trdnejša, če ne bomo le govorili o Bogu, ampak se z Bogom tudi pogovarjali«. Ob koncu se je Bogu zahvalil za vse bogastvo znanja in duhovnega spoznanja ter za vse, kar intelektualno in duhovno oblikuje mladino danes.

Celotno pridigo si lahko preberete v priponki.

Slavnostna akademija je bila zasnovana pod geslom jubilejnega leta »Skozi tebe kipela bo rast«. Program so v celoti oblikovale vse enote, ki delujejo v Zavodu sv. Stanislava: Škofijska klasična gimnazija s sedanjimi in nekdanjimi dijaki, Jegličev dijaško dom, OŠ Alojzija Šuštarja, Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava in Študentski dom J. F. Gnidovca. Učenci OŠ Alojzija Šuštarja so z otroško igrivostjo in iskrenostjo ugotavljali, kakšni se jim zdijo škofijci in ali bodo kdaj sami obiskovali ŠKG. Ob spominih in utrinkih nekdanjih dijakov smo prisluhnili tudi izboru dijaške poezije in glasbeni poustvarjalnosti gimnazijskih zborov ter godalnega orkestra in učencev glasbene šole. Odrsko sceno sta zasnovali Nika Zupančič in Anja Cimerman, avtorsko glasbo pa sta prispevala Marko Mozetič in Matija Krečič, vsi štirje so alumni ŠKG. Ob zvokih violine in kitare so se istočasno na veliki steni športne dvorane vzpenjali tudi mladi plezalci iz Osnovne šole A. Šuštarja in ŠKG. Vokalna skupina Pushluschtae, ki jo sestavlja osem alumnov ŠKG, je navdušila z a cappella izvajanjem dveh popevk, ki sta razgibali celo dvorano s svojo razigranostjo in svežino. Spomine enajstih profesorjev, ki od samega začetka poučujejo na gimnaziji, smo lahko spremljali v kratkem filmu, ki je obudil pionirska leta, ko se je pravzaprav začelo iz nič.

V uvodnem pozdravu se je direktor zavoda dr. Roman Globokar s hvaležnostjo ozrl na prehojenih dvajset let ter na osebe in okoliščine, ki so odločilno prispevale k ponovni ustanovitvi in kasneje delovanju gimnazije. Izrazil je ponos nad sadovi, ki so se v dvajsetih letih rodili. »Naša šola se je razvila v eno najboljših šol v Sloveniji in je prepoznavna tudi v širšem evropskem prostoru.« Dijaki dosegajo številne uspeha na glasbenih, športnih in znanstvenih tekmovanjih.

Celoten nagovor si lahko preberete v priponki.

Slavnostni govornik je bil prvi in dolgoletni ravnatelj ŠKG prof. Jože Mlakar. Svoj govor je osredinil na tri slovenske osebnosti – Antona Martina Slomška, Stanka Gogala in Franceta Pedička. Predvsem je poudaril nujnost vzgoje otrok k »dostojnosti in spoštovanju, učenju, utrjevanju temeljnih znanj in spretnosti ter k omikanosti.« Dodal je še, da smo danes vsi apostoli nove evangelizacije, ki bo »žela plodove, če bomo ljudem, (…) namenili prijaznost in naklonjenost, če bo potrebno pa tudi sočutje, usmiljenje, tolažbo in pomoč«. Govor je zaključil z zahvalo vsem, ki so kakorkoli doprinesli k ponovnemu nastanku in uspehu gimnazije. 

Celoten slavnostni govor si lahko preberete v priponki.

Na akademiji je javne pohvale iz rok direktorja prejelo 9 maturantov, ki so bili odlični na maturi (28 točk ali več). Apostolski administrator msgr. Glavan je izročil častne listine 38 maturantom, ki so bili zlati na maturi in hkrati tudi odlični vsa štiri leta šolanja. Vsi ti dijaki so tudi vpisani v Zlato knjigo, poleg njih pa še sedem dijakov, ki so posebej oblikovali šolsko skupnost v času svojega šolanja.

Po mladostnem in prisrčnem programu, ki ga je spremljala polna športna dvorana gostov iz cerkvenega in družbenega življenja, je sledilo še srečanje alumnov – nekdanjih dijakov ŠKG –, ki so obujali spomine na šolske dni z nekdanjimi sošolci in uradno sprejeli medse letošnje maturante.

Že tradicionalno vsaka enota oblikuje praznični program na svoj način. Na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja so dan začeli z mašo, dopoldne pa so nadaljevali z ustvarjalnimi delavnicami. Na slavnostnem koncertu Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava so koncert začeli najmlajši učenci godalnega kvarteta, nadaljevali so solisti instrumentalisti in izkušeni pevci, zaključil pa je Veliki godalni orkester z izvedbo »Beatlov na baročni način«. V svojem nagovoru je ravnatelj glasbene šole prof. Drago Arko poudaril pomen umevanja klasične umetnosti in s tem tudi klasične glasbe, saj ta »odpira dušo, vnaša plemenitost in bogati um. Je zahtevna in prav je, da danes ne pristajamo na nadomestke, ki mlade spodbujajo, da ostajajo na površini.« Za to si tudi prizadevajo v glasbeni šoli.

V Kregarjevem in Meršolovem atriju je do 6. 12. odprta razstava uveljavljenih likovnikov alumnov.
 

V Jegličevem dijaškem domu bodo prihodnji teden pripravili kulturni program in slavnostno večerjo. Sledil bo nagovor dveh nekdanjih domskih dijakov, ki bosta obujala spomine na minule šolske dni in radost odraščanja. V Študentskem domu Janeza F. Gnidovca bodo 14. 11. 2013 ob 21. uri odprli fotografska razstavo z naslovom »Počutim se doma«. Vljudno vabljeni!

Kot vsako leto je tudi letos za praznik sv. Stanislava izšel zbornik Megaron. Njegov urednik, mag. Gregor Celestina, je zapisal v uvodniku, da se je v Megaronu zgodilo to, kar se »dogaja v slehernem šolskem dnevu: prepletla se je ustvarjalnost profesorjev, dijakov, vzgojiteljev, učiteljev, študentov in drugih zaposlenih«.

Ob jubileju pa je izšel tudi zbornik “Skozi tebe kipela bo rast”, ki je nastal ob sodelovanju vseh tistih, ki so oblikovali program Škofijske klasične gimnazije ob njeni ponovni oživitvi, profesorjev, ki so odgovorni za posamezna predmetna področja in alumnov. Publikacija predstavlja raznovrstne in bogate sadove kipenja rasti in je izjemen dokument današnjega trenutka, pa tudi zgodovine delovanja Škofijske klasične gimnazije v Zavodu sv. Stanislava.

Zbornik lahko naročite na: https://www.1ka.si/a/32209

Besedilo in slika iz http://skg.stanislav.si/[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Objavljeno 15. 11. 2013

Podobni prispevki