Včeraj dopoldne je v navzočnosti svetega očeta Benedikta XVI. potekala 19. generalna skupščina zasedanja škofovske sinode o novi evangelizaciji in posredovanju krščanske vere. Po delu za zaprtimi vrati, je bil predstavljen končni seznam predlogov (Elenchus Unicus Propositionum), narejen na podlagi predlogov, ki so ga prejšnje dni sinodalni očetje pripravljali med delom po skupinah. Poenotena verzija seznama je bila razdeljena med sinodalne očete, ki ga bodo prebrali in pripravili morebitne popravke ter o tem ponovno razpravljali v manjših skupinah.

Sicer pa je na začetku včerajšnjega srečanja zbrane najprej nagovoril vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone glede vatikanske delegacije za Sirijo. Kot je znano, se je na papeževo pobudo prejšnji teden na vatikanski banki odprl poseben račun za Sirijo, kamor so svoje prispevke bili povabljeni nakazati sinodalni očetje. Kardinal Bertone je zatrdil, da je pobuda bila pozitivno sprejeta tudi na mednarodni ravni. Po koncu sinode se bo oblikovala še dokončna sestava delegacije, ki bo potem zbrane prispevke odnesla v Damask. Papež, sinodalni očetje in vsa Cerkev želijo s to gesto solidarnosti izraziti bližino vsemu sirskemu prebivalstvu, ki že dolgo živi sredi trpljenja. Obenem želijo opogumiti tiste, ki si prizadevajo najti pravo rešitev za nastale razmere, da bi ta spoštovala pravice in dolžnosti vseh.

Sinodalni očetje so včeraj od papeža Benedikta XVI. v dar prejeli križ dobrega pastirja. V prihodnjih dneh pa bodo imeli voden ogled Sikstinske kapele, saj konec oktobra poteka 500 let, odkar je Michelangelo končal in razkril stropne poslikave v kapeli.

Objavljeno 24. 10. 2012

Podobni prispevki