Prvoobhajanci, njihovi starši, bratci in sestrice, dedki in babice so na prvo junijsko soboto dodobra napolnili brezjansko baziliko. Škofijski urad za družino je namreč že drugo leto zapored povabil na Brezje družine, ki so imele letos prvoobhajanca. Nekateri otroci, ki so letošnjo pomlad prvič prejeli Jezusa v svoje srce, so prišli k Mariji Pomagaj v spremstvu župnika, druge so pripeljali katehistinje in katehisti, za večino pa je bilo to družinsko romanje. »Svoje srce ste spremenili v živ tabernakelj,« je slavljence na začetku maše pozdravil frančiškan p. Leopold Grčar in se zahvalil predvsem staršem, da so omogočili otrokom prejem prvega svetega obhajila.

Ob somaševanju duhovnikov, ki so spremljali prvoobhajance in njihove družine, je mašo daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Med pridigo je povabil prvoobhajance, da se mu pridružijo pred oltarjem in skupaj so obnovili čudeže, ki jih je delal Jezus na zemlji in se pogovarjali o tistih, ki jih dela še danes. »In kateri je največji Jezusov čudež?« je zanimalo škofa. »Da je ozdravil fuuul bolnega človeka,« je preglasil skupino prvoobhajanec in dodobra nasmejal zbrane v cerkvi. Ob odgovorih na škofova vprašanja se je zaznalo, kako otroci na svet in Boga gledajo z otroško nedolžnostjo , pa tudi že s preudarno resnostjo. Čudeži so v otroški predstavi včasih globlje in bolj pristno zasidrani kot pri odraslih. Škof Šuštar jih je potem, ko so skupaj ugotovili, da je največji čudež spremenjenje kruha v Kristusovo telo, vprašal, ali bi bili radi kdaj poleg, ko se zgodi največji čudež? Na glasen »jaaaa« je škof dejal, da čudež vidijo vsako nedeljo, lahko pa tudi kdaj med tednom, če pridejo k maši. Spodbudil jih je, naj pogosto poklepetajo z Jezusom. »Zahvaljujte se mu, prosite ga. Ko pride Jezus v naše srce, pride tudi v naše skrbi, naše veselje, naše strahove, naše misli. Pogovarjajte se z njim. Lahko z molitvicami, ki ste se jih naučili v družini ali pri verouku, lahko pa tudi s svojimi besedami.«

Po maši je škof Šuštar družine blagoslovil in jih povabil, da se v procesiji »s hvaležnostjo v srcu« približajo Marijinemu oltarju. Otroci so se Mariji zahvaljevali za prejem zakramenta, za starše in stare starše, starši so svoje otroke izročali Mariji v varstvo.

Pel je otroški pevski zbor iz župnije Brdo pri Lukovici.

Besedilo s spletne strani Družina

Objavljeno 08. 06. 2015

Podobni prispevki