VATIKAN (četrtek, 10. oktober 2013, RV) – Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so danes podrobneje predstavili potek 31. plenarnega zasedanja Papeškega sveta za družino in romanja družin na grob sv. Petra v letu vere.

Msgr. Vincenzo Paglia, predsednik Papeškega sveta za družino, je izpostavil, da je papež Frančišek že velikokrat poudaril krhko in premalo zaščiteno vlogo družine in življenja v sedanjem svetu. Zato je po njegovem mnenju nujno potrebno ponovno predlagati evangelij družine in življenja v luči ljubezni in usmiljenja, ki ju je razodel Jezus iz Nazareta. Kot je spomnil msgr. Paglia, je zaradi novega antropološkega obzorja, ki poveličuje posameznika (ko ‘jaz’ vedno bolj raste) in ob tem slabi ‘mi’ človeške skupnosti, še bolj potrebno, da si Cerkev prizadeva za pričevanje vesele novice o družini v postmodernem svetu. Po njegovih besedah so moč in lepota družine, veselo pričevanje krščanske družine opora v Cerkvi. Zato želijo 26. in 27. oktobra pripraviti veliko praznovanje družin, zbranih okrog papeža Frančiška. Rim želi in mora takrat postati ‘prestolnica’ vseh družin sveta. Predsednik dikasterija za družino je še poudaril, da je glavno sporočilo, ki bi ga želeli dati svetu, predvsem z mislijo na tiste družine, ki so v stiskah, dejstvo, da je lepo biti družina, da je lepo ustvariti družino. Družina mora ponovno postati središče kulture, politike, ekonomije, življenja narodov in ljudstev.

V nadaljevanju je msgr. Jean Latiffe podrobneje predstavil plenarno zasedanje Papeškega sveta za družino, ki bo potekalo med 23. in 25. oktobrom, in del katerega bo tudi simpozij z naslovom Nova antropološka obzorja in pravice družine.

Msgr. Carlos Simón Vázquez, podtajnik Papeškega sveta za družino, pa je podrobneje spregovoril o romanju družin na grob sv. Petra, ki bo ob letu vere potekalo 26. in 27. oktobra. Osrednja tema bo ‘Družina, žívi veselje vere!’ in želi izraziti dinamiko hoje. Romanje je prispodoba krščanskega življenja. Vsi smo romarji. Izhajamo iz različnih dežel in situacij, potujemo po poti vere, da bi se srečali kot družine, je poudaril msgr. Vázquez. Na tej skupni poti proti cilju je potrebno, da nas razsvetli vera (Lumen Fidei 52) in tudi pričevalci vere. Krščanske družine vsega sveta so povabljene, da bi svojo vero izpovedale z veseljem, radostjo, skupaj s Petrovim naslednikom. S Papežem, s Petrom, bodo vsi romarji obnovili svojo vero v Boga Očeta, v Jezusa, Božjega Sina in ženina Cerkve, v Svetega Duha, ki daje življenje.
Prvi dan romanja na srečanju družin pričakujejo 150.000 udeležencev iz več kot 70 držav s petih kontinentov. Skupaj s papežem bodo molili, prisluhnili pričevanjem različnih družin, v želji, da bi z vsemi razdelili veselje nad tem, da so kristjani. Posebej pomenljiva bo tokrat prisotnost otrok in ostarelih okoli papeža. S tem bi želeli pokazati na bogastvo, ki ga prejemamo v družinah in opozoriti na tiste, ki so posebej šibki in zaslužijo večjo pozornost.
Naslednji dan, v nedeljo, pa bo papež Frančišek obhajal mašo in blagoslovil vse družine sveta.

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan

Spletna stran s predstavitvijo dogodka v angleškem, francoskem, italijanskem in španskem jeziku.

Objavljeno 10. 10. 2013

Podobni prispevki