Do začetka 28. svetovnega dneva mladih v Riu de Janeiru nas sedaj loči manj kot en mesec. Ta veliki dogodek bo »slap svetlobe in upanja«, kot ga je opredelil zaslužni papež Benedikt XVI.

Kardinal Stanisław Ryłko, predsednik Papeškega sveta za laike, pod katerega okriljem srečanje poteka, pa je o dogodku podal nekaj misli v tej zadnji fazi priprav. V besedilu spominja, da se svetovni dan mladih vrača v Latinsko Ameriko po 26 letih. Takrat je srečanje potekalo v Buenos Airesu v Argentini. A posebnost tokratnega dogodka bo nedvomno to, da bo Latinoameričan tudi papež. Po kardinalovem mnenju pa je zelo pomenljiv obširen kontekst, v katerega se uvršča letošnje srečanje mladih. Med drugim navaja 13. redno generalno zasedanje škofovske sinode, ki je lanskega oktobra potekalo na temo nove evangelizacije; zasedanje, ki je bilo leta 2007 v Aparecidi v Braziliji in ki je bilo posvečeno celinskemu misijonu; ter navsezadnje še tekoče leto vere, ki med drugim zaznamuje 50. obletnico začetka drugega vatikanskega koncila. Vsi ti dogodki, kot poudarja kardinal Ryłko, opozarjajo na »misijonarsko dinamičnost«, značilno za svetovne dneve mladih.

Ti so nekakšne »delavnice vere«, kot je govoril še papež Janez Pavel II., in obenem »učinkovito orodje evangelizacije v svetu mladih in dialoga z mladimi generacijami«. Svetovni dan mladih naj bi bil tako »kraj ponovnega odkritja pobožnosti, ki ni v nasprotju z življenjem mladih«. Navsezadnje tudi prav zahvaljujoč tem srečanjem zorijo mnogi novi duhovni poklici. Predsednik Papeškega sveta za laike na koncu izraža željo, da bi mladi, ki prihajajo iz sekulariziranega zahodnega sveta, v Braziliji lahko našli »pričevanje mlade vere, polne navdušenja, značilne za latinskoameriške države«. Kot je ob neki priložnosti namreč dejal Benedikt XVI., so »svetovni dnevi mladih resnično učinkovito zdravilo proti utrujenosti verovanja«.

Besedilo s spletne strani Radia Vatikan

 

Objavljeno 26. 06. 2013

Podobni prispevki