Ob prvi obletnici smrti nadškofa Urana je bila predvidena spominska sveta maša ob navzočnosti duhovnikov in vernikov. Ker je, podobno kot ob smrti nadškofa, država zaradi epidemije zaprta, so se v LjubHospicu, kjer je nadškof preživel zadnje dni, odločili, da mu postavijo spominsko tablo. Blagoslovil jo je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. Zbrane je tudi nagovoril:

Danes mineva leto dni, odkar sem v jutru velike sobote molil pred to stavbo Ljubhospica in blagoslovil nadškofa Urana in vse druge, ki so tukaj preživljali zadnje ure svojega življenja. Ne da bi vedel, sva bila v molitvi in blagoslovu združena nadškof Uran, ki je prav v tistih minutah umiral, in jaz, ki sem molil zanj in prosil Boga, naj ga blagoslovi.

Umrl je v času, ko je bil svet zaradi epidemije koronavirusa zaustavljen, zato smo se od njega poslovili v zelo ozkem krogu duhovnikov in sorodnikov. Tudi sedmega in tridesetega dne nismo mogli obhajati, kot bi želeli. Odločili smo se, da bomo prvo obletnico smrti obhajali v stolnici z navzočnostjo duhovnikov in vernikov, pa zaradi ponovnega zaprtja države slovesnosti, ki je bila že napovedana, ne more biti.

Zato je ta blagoslov plošče na Ljubhospicu priložnost, da se ponovno zahvalim zdravstvenemu osebju, ki je z veliko skrbjo spremljalo nadškofovo bolezen in si prizadevalo za njegovo zdravje. Zahvaljujem se tudi osebju Ljubhospica, da je bilo ob njem v času, ko je dokončno izrekal svoje škofovsko geslo: „Da oče!“ Hvala tudi gospodu direktorju Sedeju za spominsko ploščo. Hvala pa tudi vsem tistim, ki se v svojih molitvah dan za dnem spominjate pokojnega nadškofa in ga priporočate usmiljeni ljubezni našega nebeškega Očeta.

Objavljeno 11. 04. 2021

Podobni prispevki