Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v ponedeljek, 31. marec 2014 predstavili potek priprav na kanonizacijo Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. Ta bo 27. aprila 2014.

Pred to veliko slovesnostjo, ki jo je p. Federico Lombardi, direktor tiskovnega urada, opredelil kot »resnično praznovanje vere«, bosta na programu še dva dogodka. Dan prej bo po cerkvah v središču mesta Rim potekalo molitveno bdenje, 22. aprila pa se bodo v baziliki sv. Janeza v Lateranu mladi srečali s postulatorjema postopkov za razglasitev obeh novih svetnikov. Za sam dogodek kanonizacije vstopnice niso potrebne. Vsi so povabljeni k sodelovanju. P. Lombardi je tudi povedal, da s strani Vatikana ni nobenih predvidevanj, koliko ljudi naj bi se udeležilo slovesnosti, ki jo bo vodil papež Frančišek, somaševalo pa bo okoli 1000 duhovnikov, škofov in kardinalov. Obhajilo na Trgu sv. Petra pred baziliko, kjer bo kanonizacija potekala, bo delilo najmanj 700 duhovnikov. Dogodek bo sicer med drugim vključeval še peti rožni venec Božjega usmiljenja in prebiranje besedil Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

Kar zadeva morebitno navzočnost zaslužnega papeža Benedikta XVI., je p. Lombardi zagotovil, da je seveda povabljen, a da trenutno še ni mogoče zagotoviti ničesar, saj je veliko odvisno od njegovega osebnega počutja in želje. Med kanonizacijo, je nadalje pojasnjeval vatikanski tiskovni predstavnik, bosta uporabljeni isti upodobitvi obeh novih svetnikov, kot pri beatifikaciji. Tudi relikviarij Janeza Pavla II. bo isti kot pred tremi leti, popolnoma enak relikviarij pa bo izdelan še za Janeza XXIII. Po slovesnosti, med katero bosta navzoči obe osebi, ki sta čudežno ozdraveli na priprošnjo Janeza Pavla II., bo vernikom omogočena molitev na grobovih novih svetnikov. Dan kasneje, 28. aprila, pa bo prav tako na Trgu sv. Petra kardinal Angelo Comastri daroval zahvalno mašo za obe kanonizaciji.

Kot je v nadaljevanju tiskovne konference nato poudaril kardinal Agostino Vallini, rimski vikar, je bistveno pri kanonizaciji »duhovno sporočilo«, saj gre za »praznik svetosti«. Zato naj bi tudi ta čas priprav do 27. aprila preživeli v intenzivnosti. »Kanonizaciji sta Božja milost, ko nam Gospod kot vzora krščanskega življenja kaže dva moža vere,« tako je dejal kardinal Vallini in torej povabil k poti bolj intenzivno duhovne priprave.

Škofija Bergamo, iz katere je izhajal Angelo Roncalli, kasnejši papež Janez XXIII., bo v okviru priprav izvedla več konkretnih pobud, s katerimi želi ponuditi pričevanje dejavne ljubezni. Tako bo uresničila dobrodelne akcije na Haitiju, v Albaniji, pa tudi v Bergamu. Poleg tega pa bo okoli 900 tamkajšnjih duhovnikov podarilo eno mesečno plačo v sklad, namenjen za podporo družinam, ki so se znašle v težavah zaradi krize na področju dela. Tako je na današnji tiskovni konferenci zatrdil msgr. Giulio Dellavite, generalni tajnik bergamske kurije.

Msgr. Walter Insero iz Urada za sredstva družbenega obveščanja v rimskem vikariatu, pa je predstavil pobude, ki naj bi vernikom in še posebej mladim pomagale poglobiti pričevanje obeh novih svetnikov. Med le-temi so nov spletni portal (www.2papisanti.org) v različnih jezikih, nov račun na twitterju (@2popesaints), razne iniciative na straneh YouTube in Facebook ter aplikacija z imenom ‘Santo Subito’, ki bo na voljo čez nekaj dni in bo posvečena Karolu Wojtyłi.

Objavljeno 02. 04. 2014

Podobni prispevki