Ob izvolitvi novega papeža

Ob prejeti novici, da je izvoljen novi papež, naj vsaj 5 minut zvonijo (ali pritrkavajo) z vsemi zvonovi po vseh cerkvah v nadškofiji.

Vernike naj se zopet spodbudi, da molijo v osebnih in javnih molitvah po ustaljenem načinu za novega svetega očeta.

Prav je, da se na primernem mestu izpostavi slika novega svetega očeta, postavi cerkvena zastava (rumeno bela) in primerno okrasi (rumeno/belo) bogoslužni prostor.

V vsaki župniji naj opravijo ob primernem času slovesno sveto mašo za novoizvoljenega papeža v skladu z liturgičnimi pravili. Mašni obrazec maše za papeža (Rimski misal, str. 766-767) pa ne more biti uporabljen na nedelje v postnem času, je pa lahko ob delavnikih in sveta maša je tedaj v beli ali vijolični barvi. V vsakem primeru pa pri tej sveti maši ob izvolitvi novega papeža skupaj zapojemo zahvalno pesem in posebno prošnjo za papeža (Cerkveni molitvenik str. 45).

Prošnje za vse potrebe

Prošnjam vernikov dodamo še eno ali več spodaj navedenih:

  • Za našega novega svetega očeta …. Pomagaj mu Gospod in mu stoj ob strani z darovi Svetega Duha, ko začenja službo edinosti, ljubezni in miru.
  • Za novoizvoljenega papeža …, da bi skupaj s škofi vztrajno gradil Kristusovo skrivnostno telo v zvestobi Jezusu Kristusu in njegovemu kraljestvu.
  • Za našega novega svetega očeta … naj bo neomajen v službi Jezusovemu, vztrajen v prizadevanju za pravičnost med narodi in močan v gradnji miru, ljubezni do bližnjega in edinosti v svetu.

msgr. dr. Anton Stres
ljubljanski nadškof

Celotno besedilo

Objavljeno 13. 03. 2013

Podobni prispevki